NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Milliárdos fejlesztés a Debreceni Egyetemen2010. május 14.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv az elmúlt 20 év legnagyobb vidéki felsőoktatási fejlesztése előtt nyitotta meg az utat.

Összesen 55,5 milliárd forint értékű infrastrukturális fejlesztés és beruházások kezdődhet meg az ország tizenhárom felsőoktatási intézményében. A Debreceni Egyetem több mint 5 milliárd forintból fejlődhet, a beruházás alapkövét a mai napon helyezték el.

A debreceni projekt célja a természettudományi és műszaki képzés infrastruktúrájának fejlesztése a Debreceni Egyetemen, a meglevő szakok fizikai, műszaki infrastruktúrájának bővítésével, valamint az elavult épületek felújításával. Az elméleti képzés infrastruktúrájának fejlesztésen túl a célkitűzés magába foglalja a gyakorlati képzés kapacitásainak bővítését, technológiai fejlesztését. Az egyetem vezetése a célt úgy kívánja elérni, hogy a fejlesztés eredményeit mind a három, az egyetemi erőforrásokat viszonylag elkülönülten kezelő centrum hallgatói és dolgozói egyaránt érzékeljék.

A 4,8 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló fejlesztés keretében megtörténik az Interregionális Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ (MAG Ház) első ütemének megépítése, az úgynevezett Elméleti Négyszög első ütemének fejlesztése és rekonstrukciója, és egy új Informatikai Kar épületének létrehozása. Mindezeken túl megvalósul a villamos- és anyagmérnök képzéshez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés, vagyis a Bem téri laboratóriumok felújítása, a vegyész- és biomérnök képzéshez kapcsolódó infrastruktúrafejlesztés és info-kommunikációs technológiai fejlesztések.

A 2004-2006 közötti időszakra szóló első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében korábban már 19 intézmény nyert 13,7 milliárd forintos támogatást a korszerű képzési és oktatási körülmények megteremtésére, ennek köszönhetően az intézmények több mint 60.000 négyzetméteren valósítottak meg infrastrukturális fejlesztést, amely közel 110.000 hallgató oktatási és kutatási körülményeit javította. Így az uniós források segítségével 2004-2008 között összesen közel 70 milliárd forint állt rendelkezésre a felsőoktatási intézmények infrastruktúrájának javítására.


A két pályázat (TIOP 1.3.1./1, 1.3.1./2) nyertesei