NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Budapest nem tartozik az európai vállalkozók kedvencei közé2010. május 15.

Több területen is sereghajtónak bizonyult a magyar főváros abban a felmérésben, amely a vállalkozások számára kedvező üzleti környezetet, illetve a vállalkozók elégedettségét vizsgálta. Budapest az összesített listán az utolsó előtti lett, Közép-Európából viszont Varsó a harmadik helyezést érte el.

Frankfurt, Malmö és Varsó tartozik az európai vállalkozók legkedveltebb városai közé – derül ki a francia ECER Alapítvány 2010-es tanulmányából. A jelentés 4500 vállalkozó megkérdezésével és 170 ezer európai vállalkozás adatainak felhasználásával próbálta meg feltérképezni, hogy mely európai városokat is kedvelik leginkább az üzleti szféra képviselői.

A jelentés készítői elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy milyenek a vállalkozások létrehozását megelőző, illetve azt követő feltételek (akár a tanácsadás, akár a lehetséges partnerek felkutatásának elősegítése kapcsán), és vizsgálták a hitelekhez, pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés lehetőségét is. A korábbi évek jelentéseihez képest újdonság, hogy az idei évben a fenntartható fejlődés és az életminőség vizsgálatára is nagy figyelmet fordítottak.

A tavalyi listához képest ugyanakkor némi átrendeződés tapasztalható. Az akkor a hetedik helyen tanyázó Frankfurt ugyanis abszolút az élre tört, mögötte szorosan Malmövel (a tavalyi negyedik helyezettel). A harmadik helyet pedig rögtön egy kelet-európai nagyváros, Varsó foglalhatta el, amely 2009-ben még csak a tizedik volt.

Budapest ugyanakkor jócskán rontott, hiszen míg tavaly 37 város közül a 23. lett, addig az idén az utolsó előtti (36.) posztra tudott csak felkapaszkodni. A sereghajtó egyébként Róma (37.) lett. Érdekesség, hogy a tavalyi utolsó helyezett Birmingham az idén a 25. helyre tudta feltornászni magát.
Ami a közép-kelet-európai régiót illeti, Varsó (3.) után Bécs ért el még viszonylag kedvező pozíciót (14.). A lista 23. helyét Bukarest foglalhatta el, mögötte négy hellyel lemaradva pedig Prága (27.) található.

Összességében egyébként elmondható, hogy a gazdasági válság az európai vállalkozók hangulatára is alaposan rányomta a bélyegét, és a tanulmány által mért úgynevezett elégedettségi ráta valamivel alacsonyabb a tavalyinál.

A jelentés szerint általánosságban még mindig igaz, hogy a vállalkozók az úgynevezett északi országokat részesítik előnyben (Finnország, Németország, Svédország). Az ezen országok biztosította üzleti környezettel összességében elégedettebbek a vállalkozók, mint azzal, amit Dél-Európa (Görögország vagy Olaszország) kínál.

Érdekesség egyébként, hogy a fővárosok sok esetben nem teljesítettek olyan fényesen, mint ugyanazon ország más települései. A jelentés összeállítói szerint ennek az a magyarázata, hogy ezek a régiós nagyvárosok mind nagyobb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az üzleti vállalkozásokat magukhoz csalogassák. Így például míg Lyon a 9. helyre tudta felverekedni magát (a tavalyi 14. helyről), addig Párizs a 26. lett (igaz, ezzel a francia főváros is javított, hiszen tavaly csak a 33. helyezést tudta elérni).

A tanulmány egyébként az egyes szakterületek vagy témák szerint is külön-külön rangsort készített. A cégalapítást megelőző időszak támogatásait illetően Budapest abszolút leszerepelt, hiszen a 37-es listán sereghajtó lett. A legjobb helyezést itt Helsinki érte el. A magyar főváros a pénzügyi támogatások terén se muzsikált valami fényesen, ezen a területen ugyanis 35. lett (az első pedig Varsó). A fenntartható fejlődéshez nélkülözhetetlen kedvező környezet területén (ide tartozhatnak a megfelelő logisztikai és közlekedési hálózatok, az ingatlanhelyzet vagy akár a meglévő üzleti hálózatok minősége) Budapest az utolsó előtti lett (36.), ezen a téren pedig a legjobbnak Frankfurt bizonyult.

A vállalkozói rangsor első 10 helyezettje a következőképpen alakult:1. Frankfurt 2. Malmö 3. Varsó 4. Hamburg 5. Berlin 6. Lisszabon 7. Helsinki 8. Köln 9. Lyon 10. Stuttgart.