NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is díjazta az önkormányzatok példát adó gyakorlatait2010. május 17.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) idén immár harmadik alkalommal hirdette meg Példát adó gyakorlatok pályázatát. A pályázati kiírás célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése és megismertetése az ország más önkormányzataival, később esetleg a nemzetközi szakmai közélettel is. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség – korábbi gyakorlatához híven – az idén is különdíjat adott a legjobbaknak.

Az új és innovatív helyi megoldások feltérképezése, az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának terjesztése a hasonló problémával küszködő önkormányzatok körében jobb közszolgáltatásokat, s a településvezetésben magasabb színvonalú teljesítményt eredményezhet. A TÖOSZ programja által kezdeményezett tudásátadási folyamat azonban nemcsak azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek új megoldásokhoz jutnak, hanem azokat is, amelyek a gyakorlatokat kialakították, hiszen a tudásátadás nemcsak írott formában, hanem nyílt napokkal és a kollégákkal való konzultáció során valósul meg. E konzultációkon kitűnő új ötleteket kaphat az átadó önkormányzat is a kialakított gyakorlatok továbbfejlesztésére.
Legjobb gyakorlatok – a címmel járó egy millió forintos díj mellett – olyan hivatalos elismerésben is részesülnek az önkormányzatok, amely az önkormányzati dolgozók és helyi lakosok büszkesége lesz.

Idén, május 12-én szakmai nappal egybekötve került sor a legjobbaknak járó díjak átadására. Három témakörben lehetett pályázni: 

•    A Roma integráció a társadalmi kohézió erősítésére,
•    Megújuló energiaforrások használata és/vagy energiahatékonysági legjobb gyakorlatok,
•    Közösségi összefogással a helyi fejlesztésekért a LEADER-program keretében

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az első két témában 500-500 ezer forintos díjat ajánlott fel a legjobbaknak. A díjakat Paszternák Tímea, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese adta át, a roma integráció témakörében Mohács város önkormányzatának, a megújuló energiaforrások témájában Hernád városnak.

Mohács város uniós támogatással az általános iskolai szegregáció megállításában, az oktatási integráció megvalósításában vitt véghez példát mutató előrelépéseket a projekt keretében, mely minden önkormányzat által követendő példa lehet.

Hernád városa a Norvég Alap által támogatott projektével az iskola és az óvoda hőszigetelését, az iskola és óvodai nyílászárók fokozott hőszigetelésűre cserélését, valamint hőszivattyús fűtés és napkollektoros melegvízellátás kiépítést valósította meg. A projekt eredményeképp esztétikusabbá vált az iskola és az óvoda külső megjelenése, jelentősen csökkent a gázfelhasználás az új fűtési technológia és az utólagos hőszigetelés révén, valamint hosszútávon a fejlesztés hozzásegíti a gyermekeket és szüleiket, hogy megértsék az energiahatékonyság fontosságát.