NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Felújítják az ország egyetlen közúti kiállítását2010. május 13.

370 millió forintos beruházás keretében újítják fel év végéig a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményt. Az uniós pályázaton elnyert összegből a tulajdonos Magyar Közút olyan fejlesztést akar végrehajtani, hogy a szakgyűjtemény jelentősen növelje a térség turisztikai vonzerejét.

Uniós pályázatot nyert az 1974–ben megnyitott Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény felújítását és modernizálását célzó projekt, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 370 millió forintból fejlesztheti az intézményt. A pénz 80 százaléka EU-s támogatás, a Dél-Alföldi Operatív Program keretéből fedezik. A beruházás kapcsán az irodaépület bővítéseként új kiállítási csarnok épül, fejlesztik a parkot és a külső kiállítóterületet, tematikus gőzgép-bemutatóhelyet alakítanak ki, valamint felújítják azt a MÁVAG gőzhengert, amely címszereplője volt a sokak által kedvelt Robog az úthenger című filmsorozatnak.

Az alapkőletétel előtt Zsupponits Jenő, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a projekt nemcsak a Közút, hanem a régió számára is kiemelten fontos: „Az ország egyetlen közúti kiállításának helyet adó múzeum korszerűsítésével és bővítésével a Dél-Alföld régió is sokat profitál a turizmus terén. A siker érdekében a kirándulásokhoz és a kulturális turizmushoz kapcsolódóan a Közút és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark partnerségre lép, így a régióba érkező közel 500 000 látogató közül 40 000 fő fogadását tűztük ki célul.”

A Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól napjainkig. A szabadtéri bemutatón az útépítés eszközei, gépei láthatók, míg a szakma érdekességei, ritkaságai a belső kiállításon kapnak helyet. A felújítás különösen fontos, hiszen ez az egyetlen ilyen jellegű és témájú, ilyen eszközparkkal rendelkező kiállítótere az országnak.

„A gyűjteményt ma döntően a 18 év alatti korosztály látogatja, de reméljük, hogy a felújítás eredményeként mindenki számára izgalmassá tudjuk varázsolni az itt töltött időt, s családi kirándulások remek célpontja lesz a gyűjtemény. Természetesen a közutas szakma történetének részletes bemutatása mellett arra is figyelünk, hogy interaktív játékokkal, igazi élményekkel gazdagodjanak a látogatók” – mondta el Szászi András, a Közúti Szakgyűjtemény vezetője.

Fontos szempontja a beruházóknak, hogy az odalátogató gyerekek az állandó kiállításon vagy akár az útépítő és a hídépítő műhelyekben saját maguk próbálgathassák az eszközöket, azaz játszva tanulhassanak. A kiállítás mellett a tervek között szakmai programok, városi rendezvények lebonyolítása is szerepel, továbbá a TÁMOP keretében nyert pályázati pénzből a Közút a gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat, rendhagyó tanórákat is szervez. A minél teljesebb kényelem kedvéért a múzeumban kávézót és boltot is kialakítanak -derül ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményéből.

Forrás: OrientPress Hírügynökség