NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Innovatív közbeszerzési technikát tesztel az Észak-alföldi régió2010. május 18.

Az innovatív termékek és szolgáltatások gyorsabb kereskedelmi célú hasznosításának útjában álló akadályok lebontását célzó projektek végrehajtására jött létre egy tizenkét európai régióból álló hálózat, amelynek a magyarországi Észak-Alföld régió is tagja. Utóbbi egy, a rendkívül nehézkes önkormányzati közbeszerzés hatékonyságának javítására alkalmas, máshol már bevált kezdeményezés megvalósításán dolgozik.

Európában számos olyan kezdeményezés működik már, amelyek az innovatív termékek és szolgáltatások viszonylag gyors piacra kerülését szolgálják. Ezek az előremutató gyakorlatok ugyanakkor még mindig meglehetősen elszigetelten léteznek és nem álltak össze egy uniós regionális szinten működőképes modellé.

Tizenkét régi és új tagállami régió 2008-óta a RAPIDE program keretében, hálózatot alkotva ilyen más régiókban már bevált projektekkel kísérletezik, amelyek nem csak a közpénzek hatékonyabb felhasználását eredményezhetik, de nagy eséllyel az EU regionális politikáját is megihlethetik.

A RAPIDE hálózatba tömörült tizenkét régió együttműködése fontos állomáshoz érkezik, amikor a két éves időtartamú és 2010 augusztusában lezáruló kezdeményezés résztvevői Brüsszelben aláírják az általuk választott projektek végrehajtását részletező regionális akcióterveket.

Az akciótervek beépülnek a regionális operatív programokba, egyúttal szükségessé teszik azok módosítását. A RAPIDE program kialakítását és megvalósítását ezért kezdettől fogva élénk figyelemmel kísérik az Európai Bizottság különböző főigazgatóságai, amelyek tanácsokkal és iránymutatásokkal segítik a munkát. "A hálózatoknak egy lépéssel tovább kell menniük a jó gyakorlatok kicserélésén, és el kell jutniuk a beruházásig és előremutató projektek megvalósításáig minden régióban" - jelezte a Bizottság elvárásait egy nemrég Brüsszelben tartott konferencián Rudolf Niessler, a regionális politikai főigazgatóság politikai koordinációért felelős igazgatója. 

A programban résztvevő tizenkét régió meglehetősen eltérő innovációs kultúrát képvisel, többen közülük – mint például a svéd Örebro, vagy Délnyugat-Anglia – az innovációs elitbe tartoznak, míg mások – köztük a magyar Észak-Alföld – még országukon belül is a fejlődésben viszonylag visszamaradt térségnek számítanak. A 2008-ban indult projekt első szakaszában a résztvevők olyan előremutató gyakorlatokat azonosítottak be, amelyek elősegíthetik az innováció gyorsabb piacra jutását. Az egyes régiók ezt követően kiválasztottak egyet vagy kettőt a listán szereplő kezdeményezések közül, amelyek gyakorlati kipróbálására akcióterveket dolgoznak ki, pontosan megjelölve a végrehajtás módját, az ahhoz szükséges forrásokat és a kívánt eredményt.

A tizenkét régió végül öt olyan projektet valósít majd meg, amelyek egytől-egyig az innovatív termékek és szolgáltatások gyorsabb kereskedelmi hasznosulását célozzák. Ezek: innovációs vócser (a kis- és középvállalkozások nem közvetlenül pénzügyi támogatásra pályáznak, hanem az innovációs ügynökségeknél szolgáltatásokra beváltható vócsert kap), a kereskedelmi célú hasznosítást megelőző közbeszerzés, az úgynevezett üzleti angyalok hálózata, az induló vállalkozások értékelését és felmérését szolgáló eszköz, internetes kapcsolatfelvétel és építés egy standardizált módszer segítségével a fejlesztők és a befektetők között.

A hálózat magyar tagja a kereskedelmi célú hasznosítást megelőző közbeszerzést teszteli egy kísérleti projekten keresztül. „Az Észak-alföldi régióban a piac húzóerejének hiányát azonosítottuk az innováció piacra való jutásának fő akadályaként. A magyar innovációs rendszer főleg az innováció keresleti oldalát célzó intézkedésekkel támogatja az újító tevékenységet… A kereskedelmi célú hasznosítást megelőző közbeszerzési folyamat célja a fent említett akadály elhárítása és egy olyan kísérlet lefolytatása, amelynek során élénkíteni tudjuk a vállalkozások versenyét a kutatásban és a fejlesztésben” – indokolja a régió fejlesztési ügynöksége az általa készített akcióterv leírásában, miért éppen erre a kezdeményezésre esett a választás.

A dokumentum a továbbiakban azzal érvel, hogy a helyi önkormányzatoknak a közbeszerzés során túl szigorú és kötött szabályoknak kell megfelelniük és egyszerűen nincs lehetőségük innovációt becsempészni a folyamatba. A modell kipróbálása során szakértők szerint a cégeket még a közbeszerzési eljárás kiírása előtt versenyeztetnék és eleve a legsikeresebb pályázat eredménye alapján hirdetnék meg később a tendert. Ez a módszer az eljárást ismerők szerint nem csak lerövidítené a közbeszerzési folyamatot, de a közpénzek hatékonyabb felhasználását is biztosítaná, miközben azt is lehetővé tenné, hogy egy-egy innovatív termék vagy szolgáltatás ne csupán a szerződést kötő hatóság számára hasznosuljon.

Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség célja, hogy a RAPIDE program keretében egy ilyen kísérleti projektet végigvigyen, aminek eredményeként egy prototípus jön majd létre. „Arra számítunk, hogy a kísérleti projekt eredményének tükrében ajánlásokat tehetünk majd a közbeszerzést lebonyolító hatóságoknak és a regionális döntéshozóknak, a jó gyakorlatot pedig az operatív program konkrét prioritásainál is felhasználhatjuk” – hangsúlyozza az akcióterv, hogyan kívánják hasznosítani a tapasztalatokat. A fejlesztési ügynökségnél úgy vélik, hogy a projekt végrehajtása nagy hatással lehet a jelenlegi tervezésre: a modellt az eredménytől függően az operatív program más prioritásaira is, például a turizmusra is kiterjeszthetnék.

A kereskedelmi célú hasznosítást megelőző közbeszerzés regionális operatív programba való integrálására eddig még nem volt példa. Észak-Alföld regionális operatív programjára mintegy 250 milliárd euró áll rendelkezésre 2007 és 2013 között. Ebből 100-150 millió forint juthat a RAPIDE program keretében futó projekt megvalósítására a már korábban megpántlikázott fejlesztési források átcímkézésével és átcsoportosításával.