NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hatékonyabb vízelvezetés Bükön2010. május 12.

Szerdán tartották a város belterületi vízrendezési projektjének ünnepélyes záró rendezvényét. Egyúttal egy másik, kerékpárút építési programot indított útjára a város.

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával elkészült a város négy utcáját érintő csapadékvíz elvezetési beruházás. Az összköltség 95 millió 376 ezer forint volt, ebből 81 milliót fedezett a támogatás, a többit a város a saját költségvetése terhére állta.

A csapadékvíz elvezetése a fürdővárosban eddig is megoldott volt, ám az utóbbi évek nagy esőzései túlságosan próbára tették a hálózatot. A zárt csatornaszakaszokban  tönkrement csövek, földdugók, a nyílt árkokban pedig feliszapolódások gátolták a víz gyors, akadálytalan elvezetését. A jelenlegi projektben a burkolt árokszakaszokat és a zárt csatonarendszert részesítették előnyben. A további károk megelőzése mellett cél volt a lakosság és az ide látogató turisták komfortérzetének növelése, a népesség-megtartó erő, illetve az utcák esztétikai minősége.

A csatornákat lehetőség szerint önkormányzati területen építették ki. A Hunyadi utcában a nyitott árkot zárt vezeték váltotta fel, ezzel szélesebb lett a lakóút. A projekt részeként zárt csatornát építettek a Honfoglalás és a Tavasz utcákban, és a nemrégiben még a város szélét jelentő  földúton az Európa úti befogadóig. Ide kötötték be a Kölcsey utcai vezetéket is. A munka során 2.422 méter csatornát, 895 méter folyókát és 62 víznyelő aknát építettek. A hálózat vonalvezetése és mérete  lehetővé teszi a Forrás és Kristály utcák csapadékának elvezetését is.

Forrás: Vas Népe Online