NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Fejlődő turisztikai attrakciók Szegeden2010. május 19.

Az újszegedi Napfényfürdő összesen 8 milliárd forintos megújulását 3 milliárd forinttal támogatta az unió, míg a Hunguest Hotel Forrás szálloda fejlesztéséhez 600 millió forint támogatással járult hozzá.

A szegedi Belvárosi-híd újszegedi hídfőjénél található egykori fürdő helyén május 19-től egy minőségileg új, a korábbinál nagyobb kapacitású fürdőkomplexum vár minden korosztályt, ahol egy létesítményen belül található meg a gyógyulás, regenerálódás, szórakozás és a szabadidő aktív eltöltésének lehetősége.

A 2006-ban készült csúszdás élménymedence mellett 27 000 m2-en új kül- és beltéri élményelemekkel gazdagított fedett létesítmény épült. Az új, belső élménymedence térben a különböző élményelemeken kívül (sodrófolyosó, zuhatagok, csúszdák stb.) egy lifttel megközelíthető, 30 méter magas toronyból indul Európa leghosszabb, egész évben üzemelő vízi testcsúszdája. E mellett a galériaszintről indulva további hét csúszda várja az élményre várókat. A fejlesztés során megvalósultak a korábban szinte teljesen hiányzó wellness-szolgáltatások: szaunák, aroma- és sókamrák, nedves- és szárazgőz kabinok, pezsgő- és masszázsfürdők, relaxációs (csendes) zónák. A wellness-medence egy belső és egy külső medencéből áll, amelyek kiúszóval kapcsolódnak egymáshoz. A csecsemőket, illetve az 1-6 éves korosztályt 0-40 cm-es vízmélységű családi medenceterület fogadja a fürdőben.

A fejlesztés eredményeként a korábbinál nagyobb kapacitással, lényegesen színvonalasabb, korszerűbb és jobban szervezett gyógyászati szolgáltató egység került kialakításra a mozgásszervi betegségek kezelésére, rehabilitációra. A projekt részeként a gyógyászati részlegen belül – Magyarországon egyedülálló módón – új szolgáltatási elemként 14 kétágyas szobával, külön fürdőszobával rendelkező nappali kórház épült.

Megújultak a fürdő sok tekintetben elavult létesítményei, új öltöző, szociális blokk és tanmedence készült a látogatók számára. Az új komplexumban a korábbinál jelentősen több alkalmazott kap majd munkát, amely mellett a Napfényfürdővel közvetlen kapcsolatban álló vállalkozásoknál is várható a létszámnövekedés. A város fellendülő idegenforgalma további létszámfelvételt indukál a szegedi és környékbeli szolgáltatóknál. A több mint 8 milliárd forintos beruházás egy olyan országos hatású fejlesztést jelent, amely révén a Napfényfürdő Aquapolis Szeged a Dél-Alföldi Régió nevezetessége, minden korosztály számára kiemelkedő vonzerőt kifejtő attrakciója, a térség idegenforgalmi fejlesztésének bázisa lehet. 

A „Hunguest Hotel Forrás szálloda fejlesztése” elnevezésű projekt teljes értéke nettó 2,1 milliárd forint, amelyből 600 millió forint az európai uniós támogatás. A projekt során a korábban háromcsillagos besorolású szálloda teljes körű felújításon esett át, amelynek eredményeképpen egy új, négycsillagos gyógy- és wellness hotel nyitotta meg kapuit. Az épület funkcionális és külső megújulása során felépült egy teljesen új szárny, melyben konferenciaközpont kapott helyet. Kiemelt minőségben, teljes körű felújításra kerültek a szobák, kivételes élményt nyújtó apartmanokat és lakosztályokat alakítottak ki - bennük jacuzzival és/vagy kandallóval –, átalakult és megújult az előcsarnok és az étterem. A légkondicionált szálloda 196 szobája között tágas kétágyas szobák, összenyitható szobák, mozgáskorlátozott vendégeknek speciálisan kialakított akadálymentes szobák,

Kiemelt helyen szerepel a turizmus az európai uniós fejlesztési források felhasználásá¬ban. A 2004-2006-os Nemzeti Fejlesztési Terv keretében három év alatt összesen 142, kimondottan turisztikai pályázat kapott összesen 31 milliárd forintos EU-támogatást. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként ennél majdnem tízszer több pénz, összesen csaknem 300 milliárd forint jut a turisztikai ágazat fejlesztésére.