NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Vizek hátán, bunkerek mélyén2010. május 20.

A megye egyik legjelentősebb turisztikai fejlesztése lehet az az uniós forrásból megvalósuló program, amelynek támogatási szerződését tegnap írták alá dél-zalai községben.

A rövid időn belül megvalósuló Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén elnevezésű projekt összköltsége meghaladja a 144 és félmillió forintot, ehhez a Nyugat-Dunántúli  Operatív Program 121 és félmilliós támogatást nyújt.

Minderről Pál Zoltán Kerkaszentkirály polgármestere, a program gesztori szerepét ellátó Kerka Menti Települések Szövetségének térségmenedzsere beszélt, aki azt is elmondta: a térség aktív turisztikai adottságaira - így az itt található folyókra és patakokra, a dombokra és erdőkre, valamint a határ menti térségben kialakított bunkerekre építették fel a pályázatukat.

- A fejlesztési elképzeléseink három fő attrakció köré csoportosíthatóak - mondta a térségmenedzser. - A vízi turizmus lehetőségeit többek közt kilenc csónakkikötő, egy raftingbázis, illetve egy komplex látogatóközpont kiépítésével tervezzük bővíteni. Emellett a tótszerdahelyi Fedák kúria további fejlesztése és egy vidramegfigyelő kialakítása is szerepel a programban. A másik szegmens a bakancsos turizmus. Ennek keretében három információs pont, hét kilátó, hét szabadidőpark, valamint négy kilátó kerül kialakításra. Az igazi kuriózumot a bunkerturizmus jelenti, itt elsősorban a lovászi légópincére és Páka környékén található véderőművekre alapozunk.

A program nemcsak fejlesztéseket foglal magába, de olyan elemeket is, mint a GPS-navigáción alapuló geocaching. A fejlesztések 21 önkormányzat területére terjednek ki, a programban ezen települések, illetve két civil szervezet alkotják a konzorciumi partnerséget.

A támogatási szerződés aláírása előtt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Tóth Gábor arról szólt, hogy a régióban nincs még egy ilyen széles partnerségen megvalósuló program, ezért is várnak tőle kiemelkedő eredményeket, míg Szalóki Jenő, a megyei közgyűlés idegenforgalmi bizottságának elnöke arról szólt, hogy az önrészhez 11 és félmillió forintos támogatást nyújtottak, aminek fedezetét a Zalatour-vagyon értékesítéséből elkülönített alap biztosította.

Forrás: Zalai Hírlap Online