NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Aláírták az első szerződést a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében.2010. május 21.

Megkezdődhet Andrássy Egyetem és a St. Galleni Egyetem partnerségi projektje. Ez az első egyedi projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében, amely támogatást kapott. A donor állam és Magyarország képviselői május 20-án írták alá a projekt megállapodási szerződését.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Svájci-Magyar Együttműködési Program 7/2. prioritási területének pályázati felhívását 2008. november 3-án hirdette meg. Összesen 6,5 millió svájci frank támogatási összegre lehetett pályázni. Támogathatóak voltak egyrészt a közös kutatási projektek, melyek a magyar szakemberek számára biztosítanak lehetőséget svájci kollégáikkal folytatott kutatási tevékenységekre. Célja a partnerországok kiemelkedő kutatócsoportjainak erősítése, munkakörülményeik javítása. Egy másik támogatott terület az intézményi együttműködési projekteket preferálta. Célja volt, hogy a kutatási és felsőoktatási tevékenységek intézményi aspektusainak fejlesztését és modernizációját segítse elő. Ezáltal a résztvevő magyar intézmények nemzetközi tudományos körökben is növelhetik vonzerejüket és versenyképességüket.

A pályázatok elbírálása kétfordulós eljárás keretében történt. A beérkezett projektkoncepciók értékelésére először Magyarországon került sor. A második fordulós pályázat beérkezését követően a magyar oldali értékelő bizottság két társadalomtudományi projektet javasolt finanszírozásra, köztük az Andrássy Egyetem projektjét, és ajánlotta támogatásra a svájci félnek. 2010. március 26-án Svájc is jóváhagyta az Andrássy Egyetem és a St. Galleni Egyetem partnerségi együttműködését. A projekt összesen 784 096 CHF támogatást nyert, ezzel támogatási intenzitása 84,8%. 

Az Andrássy Egyetem az egyetlen német nyelvű egyetem Kelet- és Közép-Európában. Az intézményt 2001-ben közös projektként alapította Magyarország, Ausztria, Németország, valamint két német tartomány. Ehhez Svájc később, 2004-ben csatlakozott. Az Andrássy Egyetem 2002 óta folytat oktatási tevékenységet.

A Svájci Hozzájárulásból megvalósuló projekt célja, hogy jelentős oktatási, kutatási és adminisztratív forrásokkal járuljon hozzá az Andrássy Egyetem újrapozícionálásához, és megteremtse a tudás-transzferhez szükséges keretet. Az Andrássy Egyetem a megvalósítás során két oktatót és egy vendégprofesszort integrál kutatási- és oktatási programjába, biztosítva számukra a megfelelő infrastruktúrát, illetve lehetővé téve további svájci szakértők számára Magyarország szempontjából fontos tematikák feldolgozását. A St. Galleni Egyetem két állandó oktatót és egy vendégprofesszort küld a projekt keretében Magyarországra. Az előbbiek az egyetem tantervébe illeszkedően oktatnak (főleg demokráciakutatások, föderalizmus, nemzetközi emberi jog, kisebbségvédelem, új közigazgatás), szakmai tanácsokkal segítik a hallgatókat, közreműködnek az új kulcsfontosságú kutatási programban, és részt vesznek az akadémiai önadminisztrációban. Továbbá hozzájárulnak az egyetem újrapozícionálásához, valamint svájci tematikájú rendezvényeket és svájci tanulmányutakat szerveznek. A vendégprofesszorok évente két, blokkosított szemináriumot tartanak és szakmailag is támogatják a hallgatókat.



Háttér:

Svájc - bár nem tagja az Európai Uniónak - a 2004-ben uniós tagországokká válók számára a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében 1 milliárd svájci frank értékben fejlesztési hozzájárulást ad, amelyből Magyarország részesedése, közel 21 milliárd Forint. Ez az együttműködési program csökkenteni kívánja egyrészt az Európai Unió tagállamai közötti, másrészt az országok belső viszonyaiban tapasztalható egyenlőtlenségeket.

A Svájci Hozzájárulási Alap által nyújtott támogatást meghatározott területek fejlesztésére kell használnia Magyarországnak. Ilyen fejlesztési területek például a természeti katasztrófák megelőzése és kezelése, a kutatás és fejlesztés, az egészségügy, és a civil szektor támogatása. Fontos követelmény még, hogy a támogatás minimum 40%-át a leghátrányosabb helyzetben lévő észak-magyarországi és észak-alföldi régiókban kell felhasználnunk, külön figyelemmel Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.