NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Strukturális alapok - a roma közösségek lakhatási körülményeinek javítására 2010. május 21.

Az Európai Parlament elfogadta azt az európai bizottsági javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a társadalom peremére szorult közösségek lakhatási körülményeinek javítására európai regionális finanszírozást használjanak fel. A tagállamok által korábban elfogadott intézkedés különösen a roma népesség helyzetén segítene.

A strukturális alapokra vonatkozó jogi szabályozás korábban nagyon szigorú korlátokat szabott a lakhatási körülmények javítását célzó beavatkozásoknak: a támogathatóságot egyrészt a 12 új uniós tagállamra szűkítette (kivételt képeznek az energiahatékonyságra és a megújuló energiákra vonatkozó, a közelmúltban bevezetett intézkedések), másrészt a városi térségekben a meglévő, többlakásos házak felújítására.
A roma népesség azonban többnyire szegregált vidéki térségekben, egylakásos házakban él. Egyes becslések szerint 10-12 millióra tehető Európában azoknak a romáknak a száma, akik gyakran rendkívüli szegénységben élnek.

Az újonnan elfogadott intézkedések kiterjesztik az Európai Regionális Fejlesztési Alap felhasználását: ezentúl az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamennyi tagállamban felhasználható lesz a társadalom peremére szorult közösségek lakhatási körülményeinek javítására. Ez a módosítás kifejezetten, de nem kizárólagosan a roma népességre irányul. Kiterjed a meglévő házak helyettesítésére, valamint újak építésére városi és vidéki térségekben egyaránt. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatás nem vonatkozna a magántulajdonban lévő lakóegységekre, csak a hatóságok által végrehajtott projektekre.

Az európai strukturális alapok már most is társfinanszíroznak roma közösségekre irányuló projekteket, például a következő területeken: kisgyermekkori oktatás, foglalkoztatás, mikrofinanszírozás és esélyegyenlőség. Magyarországon az uniós beruházásoknak köszönhetően például új városrehabilitációs projekt indul Nyíregyházán.

A regionális politikai programokból származó támogatáson kívül az Európai Parlament 5 millió eurót utalt ki az Európai Bizottság számára egy, a romák integrációját célzó kísérleti projektre, mely három területre terjed ki: kisgyermekkori oktatás, mikrofinanszírozás és figyelemfelhívás. A 2010-ben végrehajtásra kerülő projekt célcsoportjai főleg a Közép- és Kelet-Európában élő roma közösségek.