Délegyháza

Önkormányzata

Cikkek

Behajtási és súlykorlátozási rendelet

Délegyháza Község Önkormányzatának

23/2009.  (VIII. 19.) számú rendelete

A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő

súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

 

 

Délegyháza Község Önkormányzata „A helyi önkormányzatokról” szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3.§. (1) bekezdésének második mondata, 34.§ (2) bekezdése, "Az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről” szóló 20/1984. (XII. 21.) KM. rendelet 2.§. (1), (2) bekezdése, mellékletének IX. fejezet 33.-34. pontjai, valamint a közúti közlekedés részletes szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 14.§. (1) bek. l) pontja alapján az alábbi rendeletet (továbbiakban: rendelet) alkotja:

 

Tárgyi hatály

1. §.

 

(1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

a) mindem olyan járműre, járműszerelvényre( továbbiakban: jármű)  amelynek          megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja

b) a „Súlykorlátozás” - a táblán megjelölt 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel (járműszerelvénnyel) közlekedni tilos - tábla közúti jelzőtáblák hatálya alá tartozó útszakaszokra történő behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjére.

 

Személyi hatály

2.§.

 

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan gépjármű-tulajdonosra és üzemeltetőre, aki rendelkezik 7,5 t azaz hét és fél tonnánál nagyobb össztömegű járművel, vagy ilyen járművet használ és Délegyháza község közigazgatási területén, súlykorlátozással érintett önkormányzati útra hajt be.

 

Területi hatály

3.§.

 

(1) A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel Délegyháza község közigazgatási területén a rendelet 1.sz. mellékletében felsorolt önkormányzati utakon közlekedni tilos.

(2) A megjelölt utakon a tilalmat a „Súlykorlátozás” - a táblán megjelölt 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel (járműszerelvénnyel) közlekedni tilos - tábla jelzi, melyet a KRESSZ szabályai szerint kell kihelyezni.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott súlykorlátozó tábla alá „kivéve Délegyháza telephely /székhely vagy behajtási engedély” kiegészítő táblát kell kihelyezni.

(4) A jelen rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel csak behajtási engedéllyel lehet behajtani.

 

4.§.

 

(1) A Rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Vám- és Pénzügyőrség szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, -megelőzést és segítségnyújtást végző,
c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,
d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

e) az út-, vasút- vagy közműépítést, illetve az út, vasút vagy közmű fenntartást, javítást vagy tisztítást végző,
f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző tehergépkocsira.

g) menetrend szerinti közforgalmú és egyedi személyszállítást végző autóbuszra

 

Az engedély kiadása

5.§.

 

(1) A Képviselő-testület a jelen rendelettel adott felhatalmazása alapján a 3. § (4) szerinti engedélyek kiadására és használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek esetleges visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármester gyakorolja az e rendeletben meghatározottak szerint.

(2) Az engedély – mint határozat – tartalmazza, hogy

a) mely járműre vonatkozik (forgalmi rendszámmal, ill. más azonosításra alkalmas módon),
b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként,(tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) az engedély érvényességi idejét,

d) a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, amelyre az engedély érvényes,
e) a határozat törvényben meghatározott egyéb kötelező tartalmi elemeit.

 

Az engedély kiadásának feltételei

6. §.

 

(1) Az engedély kiadása iránti kérelmet – egy adott járműre vonatkozóan, a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával – a jármű üzembentartója, (tulajdonosa), valamint az utóbbiak képviseletében eljáró személy nyújthat be. (A továbbiakban: kérelmező)

(2) Engedély egy adott járműre adható ki a Rendelet által előírt feltételek fennállásának megfelelő igazolása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön engedélyt kell kiadni. A járműszerelvény az engedély kiadása szempontjából egy járműnek minősül. 

(3) Az engedély kiadásának feltétele a meghatározott napon történő egyszeri be és kihajtásra történő engedély (továbbiakban: eseti behajtási engedély) esetében:

a)       a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru szállítása, be- és kirakodása másként nem oldható meg

b)      A kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag adott önkormányzati úton közelíthető meg

c)       a jármű behajtásához közérdek fűződik

d)      a kérelmező munkájához elengedhetetlen a gépjármű használata

 

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feltételek fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolnia kell.

(5) Az (4) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező a (3) bekezdésben foglalt tényekre vonatkozó eredeti okiratokat a kérelem benyújtásakor az ügyben eljáró ügyintézőnek bemutatja, vagy a kérelemhez az eredeti okiratok hitelesített másolatát mellékeli.

Az engedély megváltása

7. §.

 

(1) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni azt a behajtási tilalom hatálya alá tartozó utat, útszakaszt, valamint azt az ingatlant, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását igényli.

(2) Az ingatlan pontos meghatározásához szükség van a helyrajzi szám, vagy a házszám megadására.

(3) Amennyiben az adott helyrajzi számon/házszámon nyilvántartott ingatlanra – a megközelítési lehetőségek számából adódóan – több, a 3. §-ban foglalt súlykorlátozási tilalom vonatkozik, a kérelemben pontosan meg kell jelölni, hogy az adott ingatlan tekintetében a kérelmező mely súlykorlátozási tilalommal érintett útszakaszra igényli az engedély kiadását.

(4) A kérelemben fel kell tüntetni a jármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát). Amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonításra alkalmas módon kell meghatározni. Meg kell adni továbbá, a járműnek a megengedett legnagyobb össztömegét, valamint azt, hogy a jármű közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelékének II. számú, a közúti járművekkel kapcsolatos fogalomtára szerint mely járműkategóriába tartozik. 

 

Az engedély érvényességi ideje

8. §.

 

(1) eseti behajtási engedély esetén meghatározott napon történő be és kihajtásra engedély maximum egy évre adható ki.

 

(2) Az engedély érvényét veszti, ha a 6.§ (3) bekezdésben foglalt kiadási feltétel érvényessége megszűnik.

Az engedély díja

9. §.

 

(1) A behajtási engedély díja az adott időszak és gépjármű össztömege alapján az alábbiak szerint kerül megállapításra:

 

Súly

7,5-12,5 tonna össztömegű gépjármű esetén

12,5 felett -20 tonna össztömegű gépjármű esetén

20 tonna felett-30t össztömegű gépjármű esetén

30 tonna feletti össztömegű gépjármű esetén

Időszak

 

 

 

 

1 napra

1.000,-Ft/gépjármű

1.500,-Ft/gépjármű

2000,-Ft/gépjármű

2.500,-Ft/gépjármű

4 napra

2.000,-Ft/gépjármű

3.000,-Ft/gépjármű

4000,-Ft/gépjármű

4.500,-Ft/gépjármű

30 napra

5.000,-Ft/gépjármű

6.000,-Ft/gépjármű

7.000,-Ft/gépjármű

8.000,-Ft/gépjármű

90 napra

15.000,-Ft/gépjármű

18.00,-Ft/gépjármű

21.000,-Ft/gépjármű

24.000,-Ft/gépjármű

180 napra

29.000,-Ft/gépjármű

35.000,-Ft/gépjármű

41.000,-Ft/gépjármű

47.000,-Ft/gépjármű

360 napra

57.000,-Ft/gépjármű

68.000,-Ft/gépjármű

80.00,-Ft/gépjármű

92.000,-Ft/gépjármű

 

(2) Mentes a díjfizetési kötelezettség alól azon jármű, mezőgazdasági jármű tulajdonosa/üzembetartója, akinek Délegyháza közigazgatási területén lévő telephelye, székhelye, fióktelepe kizárólag a súlykorlátozással érintett önkormányzati tulajdonú utakon közelíthető meg  

(3) A díj mértékét évenként a költségvetési rendelet elfogadásakor vizsgálja felül az Önkormányzat.

(4) A behajtási engedély díját a Polgármesteri Hivatal Költségvetési Elszámolási Számlájára, csekken kell befizetni. Az engedély kiadásának feltétele a kiszabott díj megfizetésének igazolása.

 

Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

10. §.

 

(1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (rendőrség, közterület-felügyelő) kezdeményezésére a Polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben az indokolt, határozatával visszavonhatja.

 

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogkört a Polgármester akkor is gyakorolhatja, ha az engedély birtokosa az engedély használatának e Rendeletben foglalt szabályait időszakonként visszatérően, vagy súlyosan megszegi.

 

Az engedély használata

11. §.

 

(1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. Az eseti behajtási engedélyt a gépjármű vezetőjének jól látható helyen (pl: a szélvédőn) kell elhelyeznie.

(2) Az engedélyről – bármilyen formában – készített másolat nem használható fel.

(3) A 6. §. (3) a) bekezdése alapján kiadott engedély csak a ki- és berakodáshoz feltétlenül szükséges ideig, a (3) b) pont alapján kiadott engedély csak az indokolható legrövidebb ideig jogosítja fel a jármű használóját a járművel a súlykorlátozással érintett területre történő behajtásra.

 

Jogkövetkezmények

12. §.

 

(1) E rendeletben meghatározott szabályok megtartását a rendőrség és a közterület-felügyelő és a Jegyző ellenőrzi.

(2) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, szabálysértést követ el és 30.000,- Forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 1-3 §-ában foglalt súlykorlátozó rendelkezéseket megszegi.

Záró rendelkezések

13. §.

 

(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Délegyháza Község Önkormányzata Képviselő- testületének „A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról,behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről” szóló 22/2008.(VIII.28.) számú rendelete.

(2) Kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.

 

 

Délegyháza, 2009. augusztus 17.

 

Dr. gr. Bethlen Istvánné

polgármester

 

dr. Kriston István

aljegyző

 

 

A rendelet kihirdetve:

Délegyháza, 2009. augusztus.19.

dr. Kriston István

aljegyző

 

 


 

1.sz. melléklet

 

7,5 tonna Súlykorlátozással érintett önkormányzati utak

Délegyháza Község Önkormányzatának

../2008. (VIII...) számú rendeletéhez

 

Sor

szám

Utca

elnevezése

Sor

szám

Utca

elnevezése

Sor

szám

Utca elnevezése

1

Ady Endre u.

36

Gesztenye u.

71

Nyírfa u.

2

Áfonya u.

37

Gesztenyés köz

72

Óbudai telep

3

Akácos út

38

Gizella telep

73

Pacsirta u.

4

AKÖV Sziget

39

Gizella u.

74

Paprika köz

5

Anna u.

40

Gomb köz

75

Petőfi u.

6

Arany János u.

41

Gyöngyvirág u.

76

Pitypang u.

7

Árok u.

42

Hársfa sétány

77

Rákóczi u.

8

Árpád u.

43

Határ út

78

Rigó u.

9

Bányász sor

44

Honvéd- sziget

79

Robinson park

10

Berzsenyi u.

45

Hóvirág u.

80

Sirály u.

11

Boglárka u.

46

Ibolya u.

81

Sóderos út

12

Boróka köz

47

Jókai u.

82

Szabadság tér

13

Búza u.

48

József Attila u.

83

Szabó köz

14

Ciklámen u.

49

Kanális köz

84

Szántó u.

15

Csatorna köz

50

Kastélyköz

85

Széchenyi u.

16

Csendes u.

51

Kavics u.

86

Sziget köz

17

Cserje sor

52

Kéktó kissziget

87

Szilfa u.

18

Csermely köz

53

Kéktó nagysziget

88

Táncsics u.

19

Csóka tanya

54

Kéktó sétány

89

Tavirózsa u.

20

Deák F. u.

55

Kinizsi u.

90

Temető út

21

Diófa köz

56

Kis köz

91

Tompa köz

22

Diófa u.

57

Kossuth L. u.

92

Tölgyfa köz

23

Dózsa Gy. u.

58

Kovács köz

93

TSZ telep

24

Eper u.

59

Kölcsey u.

94

Túzok u.

25

 Erdőalja u.

60

Kurta köz

95

Újpesti sor

26

Európa u.

61

Liget u.

96

Üdülő sétány

27

 Fácán u.

62

Majosi út Szabóköz utáni szakasza (Cemex bejárat)

97

Vadkörtefa u.

28

Fagyöngy u.

63

Mandula köz

98

Vadrózsa u.

29

Faház sor

64

Mária u.

99

Vadvirág u.

30

Fecske u.

65

Molnár köz

100

Vásárhelyi P. u.

31

Fény u.

66

Móra Ferenc. u.

101

Vasút sor

32

Fűzfa u.

67

Naturista part TSZ. Telepi elágazás Gallai út felé eső szakasza

102

Vég u.

33

 Gábor Áron u.

68

Némedi út

103

Vörösmarty u.

34

Gacs sor

69

Nomád part bugyisi horgásztó melletti közös kiszállítási útvonalig

104

Zöldrét u.

35

 Galla tanya

70

Nyárfasor

105

Zsombékos u.

 


 

Kérelem

A hét és fél tonnánál nagyobb össztömegű járművel a súlykorlátozással érintett önkormányzati útra történő behajtás engedélyezéséhez

 

A kérelmező

-          neve:                          ……………………………………………………………….

-          címe:                          ……………………………………………………………….

A gépjármű üzembentartójának/tulajdonosának

-          neve:                          ……………………………………………………………….

-          címe:                          ……………………………………………………………….

A gépjármű

-          forgalmi rendszáma:  ……………………………………………………………….

-          össztömege:               ……………………………………………………………….

-          jármű-kategóriája:      ……………………………………………………………….

A kérelem benyújtásának indoka:

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru szállítása, be- és kirakodása másként nem oldható meg;

b) a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag önkormányzati úton közelíthető meg

c)        a jármű behajtásához közérdek fűződik

d)        a kérelmező munkájához elengedhetetlen a gépjármű használata

(A megfelelő rész aláhúzandó!)

A behajtással érintett

-          ingatlan megnevezése:          ……………………………………………………………….

(pontos cím, hrsz.)

-          útvonal meghatározása: ……………………………………………………………...

      ………………………………………………………………………………………

 

A behajtás tervezett időpontja, időtartama: ………………………………………………………………………………..…………

Kérelmező jelen kérelem aláírásával tudomásul veszi, hogy a behajtás során az útban okozott károkért a polgári jog általános szabályai szerint kártérítési kötelezettséggel tartozik!

 

Délegyháza, 2009.. …………………

                                                                                   ……………………………….

                                                                                                          kérelmező

 
 

 

Figyelem! Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön engedélyt kell kiadni. A járműszerelvény az engedély kiadása szempontjából egy járműnek minősül.   

 

 

DÉLEGYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZA

POLGÁRMESTERI HIVATAL

POLGÁRMESTERE

2337. Délegyháza, Árpád u. 8.

( (24) 212- 011, fax: (24) 212-057

 

Szám: ………/2009.

Tárgy: Behajtási engedély kiadása

 

H a t á r o z a t

 A ……………………………………………. (üzembentartó neve) ……………………………

 (üzembentartó címe) részére engedélyezem a …………………… forgalmi rendszámú/hatósági

jelzésű,  ………. tonna össztömegű járművel a behajtást

2009.……………………

az alábbi útvonalon:

…………………………………………………………………………………………………..

A jegyző hatósági határozata ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

 

I n d o k o l á s

Fenti kérelmező eseti behajtási engedély iránti kérelemmel fordult a Délegyháza Község Önkormányzat Polgármesteréhez.

Kérelmének jogszerűségét kellőképpen alátámasztotta, valamint az engedély díjának befizetését igazolta, mindezekre való tekintettel a rendelkező részben foglaltak szerint határoztam.

Határozatomat „ A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről”

szóló …/2009.(VIII…)számú önkormányzati rendelet valamint  a Közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény alapján hoztam meg.

 

Délegyháza, 2009. ………………….

                                                                            Dr. gr. Bethlen Istvánné

                                                                    polgármester

 

 

A határozatot kapják:

1./ Kérelmező,

2./ Pénztár – helyben,

3./ Irattár – helyben.

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Pontos idő

február 2015
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Környezetvédelem

Copyright © 2013. All Rights Reserved.