Délegyháza

Önkormányzata

Cikkek

Víziállások rendelet (2009)

Délegyháza Község Önkormányzata

Képviselő-testülete

5/2009.(II.18.) számú rendelete

az önkormányzati tulajdonú vizeken (bányatavakon) víziállások létesítésének
és fenntartásának, valamint mederhasználatának szabályozásáról

 

 

Délegyháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében a Délegyháza Község Önkormányzata tulajdonában lévő vizek (bányatavak) medrében elhelyezett víziállások, valamint úszóművek létesítésének és fenntartásának, valamint mederhasználatának szabályozásáról az alábbi rendeletet alkotja.

 

 

I.

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §

 

Ezen rendelet célja a Délegyháza Község Önkormányzata tulajdonában lévő vizek medrében elhelyezett víziállások, valamint úszóművek létesítésének, átalakításának és fenntartásának, valamint mederhasználatának szabályozása a környezet védelme, a tavak vízminőségének javítása, megőrzése, a vízpart mindenki számára történő hozzáférhetősége figyelembe vételével.

 

 

Értelmező rendelkezések

2. §

(1)   víziállás: – a vízi közlekedésről szóló jogszabály alapján kikötőnek, illetve úszóműnek minősülő létesítmény kivételével – az állami, önkormányzati tulajdonban lévő vizek medrében, vagy a közcélú vízilétesítmények vízterületén elhelyezett – az épített környezet alakításáról és védelméről szóló jogszabály szerint épületnek nem minősülő, – a meder talajába beépített, vagy a meder talajára támaszkodó tartókra, cölöpökre, talpakra rögzített építmény, padozat – beleértve a bejárót is –, amely a vízterületnek nem vízgazdálkodási célú használatát teszi lehetővé;

(2) felépítményes víziállás: zárt terű, fedett vagy oldalfalakkal ellátott – épületnek nem minősülő – felépítményt hordozó padozat;

(3)   bejáró nélküli víziállás: minden oldalról vízzel határolt és csak vízi járművel megközelíthető víziállás;

(4)   állandó jellegű víziállás: a meder talajába beépített tartókra alapozott kivitelű víziállás;

(5) ideiglenes víziállás: meder talajára helyezett tartókra alapozott kivitelű, könnyen elmozdítható víziállás;

(6) víziállás fenntartója: a víziállás tulajdonosa, illetve egyéb jogcímen használó természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság;

(7)   víziállással érintett ingatlan: azon ingatlan, amely a víziállás bejárójával fizikai kapcsolatban van, illetve amelynek határától számított 50 m-en belül a bejáró nélküli víziállást elhelyezik.

(8)    meder: a vízfolyást vagy állóvizet magában foglaló természetes mélyedés vagy kiépített terepalakulat, amelyet meghatározott partvonalig a víz rendszeresen elborít.

(9)   úszómű: helyváltoztatásra általában nem szolgáló, önálló meghajtással nem rendelkező, vízen munkát nem végző úszólétesítmény.

 

 

A rendelet hatálya

3. §

 

A rendelet hatálya kiterjed a Délegyháza Község Önkormányzata tulajdonában álló vizeken (bányatavakon) meglévő és létesítendő, átalakítandó, bővítendő valamennyi víziállásra, úszóműre, ezen víziállások és úszóművek építtetőjére, tulajdonosára, használójára, fenntartójára.

 

A Képviselő-testület hozzájárulása

 

4. §

 

Délegyháza Község Önkormányzata tulajdonában lévő vizek medrében víziállást telepíteni, átalakítani, bővíteni, és úszóművet létesíteni kizárólag Délegyháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének hozzájárulásával lehet.

II.


A VÍZIÁLLÁSOK TELEPÍTÉSÉNEK FELTÉTELEI

 

5. §

(1)   A Képviselő-testület csak olyan víziállás létesítéséhez járul hozzá, amely

a)    felépítmény nélküli, legfeljebb ülőpadot lefedő, mobil esőtetővel ellátott,

b)    közvetlenül a parthoz kapcsolódó vagy parti bejáróval ellátott,

c)    ideiglenes víziállásnak minősül.

 

(2)   A Képviselő-testület a víziállás létesítéséhez akkor járul hozzá, ha a létesítő:

a)    a tó szélétől számított elsősori  ingatlan  tulajdonosa (haszonélvezője),

b)    a víziállást az ingatlana előtti partszakaszon létesíti,

c)    az ingatlana előtt lévő partszakasz, illetve a meder tulajdonosával a használatra megállapodást kötött.

 

(3)   A víziállások csak a part mentén, és kizárólag egysorosan létesíthetők. A megengedett nagyságú víziállások között legalább 10 m-es védőtávolságot (a víziállás fejrész szélétől mérve) kell biztosítani, ennek hiányában víziállás nem létesíthető.

 

 

6. §

 

(1)   A víziállást a mértékadó igénybevétel, különösen szél, hullámzás, jégnyomás, a hasznosítás jellege és módja, valamint a helyi környezeti adottságok figyelembevételével kell megtervezni, méretezni és kivitelezni.

 

(2)   A víziállást és tartozékait olyan anyagból, olyan szerkezettel és méretekkel, oly módon kell kialakítani, hogy az minden vízállásnál és kedvezőtlen időjárási viszonyok között is biztonságosan legyen használható, és a víz levonulását ne akadályozza.

 

(3)   A víziállás alapterületét a tervezett használattal arányos méretben kell meghatározni, törekedve a vízterület minél kisebb igénybevételére.

 

(4)   15 m2-nél nagyobb alapterületű víziállás nem létesíthető. A víziállás tóba benyúló részének hossza az 5 m-t nem haladhatja meg.

 

(5) A víziállásokhoz a parti bejárót úgy kell kialakítani, hogy az a természetes part állékonyságát vagy a partvédőmű állagát ne veszélyeztesse, és a parti nádas állományát ne károsítsa.

 

(6)   A víziállás megközelítésére föld-, beton- vagy kőmóló nem építhető, zárt nádasban nyiladék nem létesíthető.

 

(7)   A mederben végzendő, indokolt munkálatok idejére a meder tulajdonosa kártérítés nélkül a víziállás kivételére kötelezheti az érintettet.

 

(8)   Új víziállás létesítéséhez maximum 10 évre adható tulajdonosi hozzájárulás. A hozzájárulás érvényességének lejárta előtt annak meghosszabbítását a tulajdonosnak kérelmeznie kell a meder tulajdonosától.

 

(9)   A tulajdonosi hozzájárulás kiadása során alkalmazni kell a 379/2007. (XII.23.) Korm. rendelet, valamint a 120/1999. (VIII.6.) Korm. rendelet rendelkezéseit.

 

(10)  A víziállás parti bejáróját tilos lezárni, parti környezete nem keríthető be.

 

(11) A víziálláson jól láthatóan és maradandóan fel kell tüntetni

a)       a létesítő nevét (megnevezését),

b)       a hozzájáruló határozat számát,

c)       a víziállás számozását.

 

 

7. §

 

(1) A víziállás fenntartója köteles a víziállás elkészültét, használatba vételét 15 napon belül bejelenteni a meder tulajdonosának.

 

(2)   A víziállás tulajdonjoga, kezelői joga, használati joga csak az elsősori ingatlan tulajdonjogával, kezelői jogával, használati jogával együtt idegeníthető el. Az ingatlan, - és ezzel a víziállás - elidegenítését az új fenntartó köteles bejelenteni a meder tulajdonosának, és kérni kell a hozzájárulás nevére történő átvezetését.

 

(3)   Rendkívüli esetekben (életmentés, baleset stb.), valamint hatósági tevékenység végzésére a víziállás ideiglenesen a fenntartó jelenlétében, hozzájárulása nélkül használható.

 

(4)   Ha a fenntartó a víziállást véglegesen megszünteti, köteles azt elbontani és alkatrészeit a mederből eltávolítani.

 

(5)   A víziállás végleges megszüntetését annak fenntartója köteles a meder tulajdonosának az elbontástól számított 15 napon belül bejelenteni. A meder tulajdonosa jogosult a víziállás megszüntetését a helyszínen ellenőrizni.

 

 

8. §

 

(1)   Az egyes víziállások helyének tavankénti meghatározásához minden tó egy pontja, mint nulla méteres, kiinduló pont kerül meghatározásra. Ettől a ponttól kiindulva, az óra járásával megegyezően, a parton méréssel kell a víziállások helyét megjelölni. A tavak 0 méteres pontját a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

 

(2)    A víziállás helyének jelölése:

római számmal a tó száma, Tó / arab számmal, ezres körben a víziállás helye, végén méter megjelölés  (pl. I. Tó /00040 m )

 

 

III.


KORLÁTOZÓ-TILTÓ RENDELKEZÉSEK

9. §

 

Nem létesíthető semmilyen víziállás:

a)    az I. tó (Gizella tó) Rákóczi u. felé eső részén,

b)       II. tó Sirály strandi rész és a strand után lévő öböl teljes hosszán

c)       II.-III. tó között húzódó földnyelv két oldalán

d)      III. tó zöld híd és a Honvéd sziget közötti területen

e)       IV.-V.-VI.  tó teljes partszakaszán.

 

 

IV.


MEDERHASZNÁLAT

10. §

(1)   A mederhasználatért a meder tulajdonosa mederhasználati díjat számolhat fel, illetve a hozzájárulást mederhasználati szerződés létrejöttéhez kötheti.

 

(2)   A meder tulajdonosa a mederhasználati díjat minden évben, a következő év január 1-i alkalmazással, legkésőbb december 15-ig közli a víziállás tulajdonosával.  Az egyes tavak vonatkozásában alkalmazandó mederhasználati díjat a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

 

(3)   A mederhasználati szerződésre a 120/1999. (VIII.6.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

V.


ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

11. §.

(1)   A víziállás létesítéséhez (átalakításához, bővítéséhez), és az úszómű létesítéséhez szükséges tulajdonosi hozzájárulás iránti kérelmet Délegyháza Község Polgármesteri Hivatalába kell benyújtani. A tulajdonosi hozzájárulás megadásáról Délegyháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

 

(2)   A  kérelemhez mellékelni kell:

a)      a víziállás műszaki vázlatát,

b)      parti bejáróval létesítendő víziállás esetében a parti ingatlan tulajdonosi (kezelői, tartós használói, haszonélvezeti) jogára vonatkozó igazolást (tulajdoni lap, szerződés, stb.)

A meglévő víziállások

12. §

 

(1) E rendelet hatályba lépésének időpontjában meglévő, jogszerűen létesített víziállásokat úgy kell tekinteni, mintha a Képviselő-testület annak létesítéséhez hozzájárult volna.

 

(2)   Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó, e rendelet hatályba lépésének napján meglévő víziállások tulajdonosai e rendelet hatályba lépésétől számított 1 éven belül kötelesek a tulajdonosi hozzájárulást megkérni. Ennek elmulasztása esetén a meder tulajdonosa a vonatkozó hatályos jogszabályok rendelkezései szerint felléphet a víziállás tulajdonosa ellen.

 

 

VI.


Záró RENDELKEZÉSEK

13. §

 

(1)   E rendeletet a vonatkozó hatályos magyar jogszabályok, különösen a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, a vizek és a közcélú vízilétesítmények fenntartására vonatkozó feladatokról szóló 120/1999. (VIII.6.) Korm. rendelet, a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó szabályokról szóló 379/2007. (XII.23.) Korm. rendelet, továbbá az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet rendelkezéseivel összhangban kell alkalmazni.

 

(3)    A folyamatban lévő ügyekben e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

(5)   E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Délegyháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének a víziállások létesítésének és fenntartásának szabályozásáról szóló 19/2004. (X.29.) számú rendelete.

 

 

Délegyháza, 2009. február 16.

 

Dr. gr. Bethlen Istvánné

polgármester

dr. Kriston István

aljegyző

 

A rendelet kihirdetve:

Délegyháza, 2009. február 18-án.

 

dr. Kriston István

aljegyző

 

 

 


 

 

1. számú melléklet

 

AZ EGYES TAVAK 0 MÉTERES PONTJA

 

I.         számú tó (1. sz. segédlet)

 

a 285 hrsz-ú szigettel szemben lévő 284 hrsz-ú útközepe (kis híd)

 

 

II.        számú tó (2. sz. segédlet)

 

a 346 hrsz-ú ingatlannal szemben, a 386 hrsz-ú út I. számú tó felöli kezdő pontja

 

 

III.      számú tó (3. sz. segédlet)

 

a 946 és 947 hrsz-ú utat összekötő híd 946 hrsz-ú út felöli kezdőpontja

 

 

A víziállások számozása az óramutató járásával megegyezően történik. Minden esetben megjelölve annak az ingatlannak a helyrajzi számát, mely előtt a víziállás van.

 

 

 


 

 

2. számú melléklet

 

MEDERHASZNÁLATI DÍJ

 

 

A rendelet hatályba lépését követően a mederhasználati díj a délegyházi I., II., III. számú tavakra egységesen

 

100,- Ft/m2/hó

 

 

 

<- Vissza

Keresés

Bejelentkezés

A regisztrációval Ön elfogadja a regisztrált felhasználókra vonatkozó szabályokat, melyet a Fórum oldal, Szabályzat fülre klikkelve olvashat el.

Pontos idő

február 2015
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Környezetvédelem

Copyright © 2013. All Rights Reserved.