NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új szolgáltatás az NFÜ honlapján a vállalkozásoknak2010. május 27.

„Tőkeiránytű” néven új információs rendszer érhető el a mai naptól az NFÜ honlapján. Az innovatív adatbázis segítségével bármely vállalkozás megtalálhatja a számára legmegfelelőbb innovációs környezetet, ipari parkot, logisztikai központot vagy inkubátorházat (összefoglaló néven gazdasági komplexumot) Magyarországon belüli tevékenységének továbbfejlesztése céljából.

A Tőkeiránytű azon gazdasági komplexumokat mutatja be, amelyek vállalkozásfejlesztési, foglalkoztatási, vagy képzési projektekre a Nemzeti Fejlesztési Terv, vagy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatásban részesültek. A támogatások bemutatásán túl a felületen kereshető és szelektálható formában megtalálhatóak a helyi gazdasági komplexumok főbb jellemzői, valamint a regionális, megyei, kistérségi és települési szintű befektetési környezetre vonatkozó gazdasági, elérhetőségi és foglalkoztatási információk. Ezek térkép segítségével és tematikusan is kereshetőek.

Ezáltal a gazdasági termelő tevékenységüket elkezdő, vagy bővítő hazai, illetve külföldi vállalatok széles körű információhoz juthatnak az uniós fejlesztésekkel rendelkező gazdasági komplexumokról. Az oldal használata egyrészt megkönnyíti a fejlesztéseket tervező, új befektetést fontolgató vállalkozások döntéshozatalát azzal, hogy részletesen bemutatja a helyi, a befektetések szűkebb környezetére vonatkozó társadalmi, gazdasági, földrajzi jellemzőket. Az adatbázis alkalmazása másrészt lehetővé teszi, hogy a gazdasági komplexumok megjelenítsék azon speciális jellemzőiket, amellyel vonzóvá tehetik önmagukat más vállalkozások számára is.

A Tőkeiránytű túlmutat a cégek számára ideális működési környezet felkutatásában. Egyben partnerkeresésre is alkalmas, hisz az egyes gazdasági központokba beletelepült cégek tevékenységén keresztül lehet következtetni egy-egy adott ipari, termelő tevékenységek koncentrációjára is.

A Tőkeiránytűben az információk a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak, valamint az érintett gazdasági komplexumok adatszolgáltatásra jogosult tagjai által aláírt Adatvédelmi nyilatkozat és hozzájárulás alapján szerepelnek. Az adatok rendszeresen frissülnek, hogy folyamatosan, aktuális információkat nyújtsanak a felhasználóknak.

Az NFÜ bízik abban, hogy az uniós támogatásokra és projektekre vonatkozó információk bemutatásán túl a potenciális befektetők figyelmének felkeltésével az egyes projektek fenntarthatóságát és fejlődését is segítheti.

Az oldal működésével és tartalmával kapcsolatos észrevételeit, hozzászólásait a következő e-mail címre várjuk: tokeiranytu@umpont.hu. A tervek szerint az oldal a jövőben angol és német nyelven is elérhetővé válik. Az adatbázis megtekinthető a www.tokeiranytu.nfu.hu oldalon.

A „Vállalkozásfejlesztési adattár” nem egyedül álló informatikai, adatkezelési fejlesztés. Néhány hónappal ezelőtt jelent meg az NFÜ honlapján az EUTÉR elnevezésű térinformatikai alkalmazás is, amely az első Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT I.) és az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) minden operatív programjának gyakorlatilag összes nyertes projektjét bemutatja. Az EUTÉR egy valódi web2-es, interaktív alkalmazás. Lehetővé teszi, hogy a szabadon elérhető, és folyamatosan frissülő tartalmú Googlemaps térképen megjelenő NFT és ÚMFT projektekhez képek, videók, weblap címek, bővebb leírások kerülhessenek feltöltésre. Az adatbázist a támogatott projektgazdáknak is lehetőségük van módosítani és kiegészíteni. Az EUTÉR nevű alkalmazás a www.euter.nfu.hu cím alatt található.

Mindezeken túl nemrégen, a főváros VII. kerületében, az ügynökség irodaházában, a Wesselényi és a Kazinczy utca sarkán személyes központi ügyfélszolgálati irodát is nyitott az NFÜ. Az eddig csak telefonon és e-mailen igénybe vehető szolgáltatásokat személyesen is el tudják érni a pályázók. Az irodában emellett két díjmentesen igénybe vehető számítógépes munkaállomás is lehetőséget biztosít arra, hogy a helyszínen is elkészíthető legyen egy-egy uniós pályázat, vagy benyújtható legyen egy-egy elszámolás. Az ügyfélszolgálati munkatársak pedig átveszik az uniós pályázatokkal kapcsolatban felmerülő, esetleges panaszokat is, amelyekre természetesen a jogszabályban meghatározott határidőn belül választ kapnak az ügyfelek. Az ügyfélszolgálati irodában kialakított rendezvényteremben egy-egy új pályázati konstrukció meghirdetésével, és az uniós projektek végrehajtásával kapcsolatban szerveznek tájékoztató rendezvényeket az NFÜ munkatársai. E rendezvényektől előzetesen az NFÜ honlapján adnak tájékoztatást az iroda munkatársai. A www.nfu.hu honlapon belépett felhasználók pedig előzetesen időpontot is tudnak foglalni az ügyintézéshez.