NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Világörökségi program Aquincumban2010. május 26.

Közép-Európa legnagyobb interaktív régészeti látogatóközpontja jön létre a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumában.

A turisztikai attrakciófejlesztést szolgáló 333 millió forintos beruházáshoz az ötletet az adta, hogy felkerült a világörökségi jelöltek listájára a magyarországi limes, az egykori Római Birodalom védelmét szolgáló határvonal, amelynek legjelentősebb városa a tartományi székhely, Aquincum volt. A tervek szerint az Aquincumi Múzeum lesz a leendő kulturális világörökség turisztikai központja. Az ezt létrehozó Pannonia provincia program célja az, hogy 2011 nyarától virtuális és közösségi játékok segítségével emlékezetes kulturális élményekhez jussanak és széles körű ismereteket szerezzenek a látogatók az antik városról.

"A főváros történetét bemutató intézményegyüttes vezetőjeként büszkeség töltött el, amikor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal mint a világörökségi projekt gazdája felajánlotta, hogy az Aquincumi Múzeum lássa el a turisztikai feladatokat" – kommentálta a döntést dr. Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója. Az általa vezetett intézmény a projekttel pályázott, és 90 százalékos – 300 millió forintos – európai uniós támogatást nyert a Budapesti Történeti Múzeum az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Közép-Magyarországi Operatív Programjának (KMOP) 3.1.1/C-09 azonosító számú pályázati kiírásán.

"A program lehetőséget nyújt arra, hogy a tudományos hátterű ismeretterjesztés élményszerű befogadásra leljen, s látogatóinktól majd ezt a véleményt kapjuk: pezsdítő, páratlan, pazar!" – mondta dr. Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója, aki egyben a projekt menedzsere is. A múzeum és a körülötte lévő régészeti park a legnagyobb magyarországi és közép-európai római kori, összefüggően megmaradt és bemutatható régészeti örökség őrzője, feltárója, s egyúttal a hazai római kori kutatás legnagyobb műhelye.

A szakértők szerint a világörökségi besorolásra váró magyarországi limesszakaszt az Aquincumi Múzeum hivatott nemzetközi színvonalon is képviselni, méreténél, helyénél, múltjánál és rangjánál fogva. A Magyarország területén katonai és közigazgatási egységként működő egykori Pannonia provincia kultúrája egyedülállóan nagy mennyiségben fennmaradt tárgyi és épített örökségünk.

A Pannonia provincia székhely kulturális és épített örökségét innovatív eszközökkel és korszerű élményelemekkel formálják turisztikai szolgáltatásokká, amelyek ötvözik az antik elemeket a high-tech bemutatással. Az infrastrukturális hátteret mindehhez a római városfal vonalát követő "Fogadófal", egy római lakóépület, a "Festőház" újraépítése és a "Római Játszótér" kialakítása biztosítja. Elkészül továbbá a "Virtuális élménytér", ahol a csúcstechnika eszközeit használva szórakozhatnak a látogatók egyedi, ókori témájú interaktív virtuális játékokkal.

A projekt megvalósítása a tervek szerint 15 hónapig tart. Az új épített örökségi terület összesen 1108 négyzetméter lesz, s a környezetrendezés 12 hektárnyi területet szépít meg. A múzeum igazgatója arra számít, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a létesítmény látogatóinak száma 34 ezerről 72 ezerre nő 2016-ig, s három új munkahely is létesül.

A projekt célkitűzései
1. Innovatív, élményszerű, hoszszabb tartózkodást ösztönző, szezonalitást csökkentő turisztikai szolgáltatások kialakítása
2. Látogatottság és jövedelemtermelő képesség növelése kiemelten a gyermekes családok, az ifjúsági csoportok és az üzleti turistacsoportok vonzásával
3. Az épített örökségi környezet fenntartható használata a köz- és magánszféra kapcsolatának erősítésével

Óbudai panoráma
Az Aquincumi Múzeum Óbudán, a főváros III. kerületében, a Dunakanyarhoz vezető főút mentén helyezkedik el. Óbuda a főváros második legnagyobb kerülete, az aquincumi városrészt kereskedelmi és ipari létesítmények, lakótelepek és modern családi házas negyedek uralják. A projekt megvalósítási helyszínének közvetlen közelében további jelentős beruházás várható a volt Óbudai Gázgyár területének hasznosításával, valamint az Aquincumi híd fejlesztésével.

Forrás: Világgazdaság Online