NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújult óvodák Közép Magyarországon 2010. május 31.

Az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében a Közép-magyarországi régióban két megújult óvodát is átadtak május 28-án. A budakeszi Tarkabarka-Kunterbunt kétnyelvű német nemzetiségi óvoda rekonstrukcióját több mint 240 millió forinttal, Diósdon, az akadálymentesített óvoda megépítését közel 250 millió forinttal támogatta az unió.

A budakeszi Tarkabarka Óvoda bővítésének, korszerűsítésének és eszközbeszerzésének eredményeképp az alternatív energiaforrások biztosításával hatékonyan fenntartható infrastrukturális környezet jött létre. A fejlesztés a növekvő gyermeklétszámhoz és az integrált nevelés feltételeihez igazodik.  Az átalakítás során az előírásoknak megfelelő méretű csoportszobák, új tornaszoba és kiegészítő helyiségek kerültek kialakításra. Megtörtént a víz-villany-fűtési rendszer korszerűsítése, a tető felújítása, és az akadálymentesítés. A hatékony fenntartás érdekében alternatív energiaforrások használatára, ciszterna elhelyezésére, energiatakarékos égők, víztakarékos csapok beszerelésére került sor. A takarékossági intézkedésekkel az intézmény üzemeltetési költségei radikálisan csökkennek.

A régi épület az akadálymentesítés feltételeinek megfelelően került átalakításra, valamint a bővítmény is ennek szellemében készült el; itt, a kétszintes jellegből adódóan lift működik ez után.  Az eszközbeszerzés legfőbb célja korszerű játékok, nevelési eszközök biztosítása volt, a készségek, képességek fejlesztése érdekében, valamint pótolni a hiányzó és leromlott állapotú berendezéseket. Ennek keretében a gyerekek logikai, környezeti fejlesztéséhez, az integrált neveléshez szükséges kellékek, valamint a mozgásfejlesztéshez  szükséges tornaeszközök beszerzésére is sor került. Az infrastruktúrafejlesztés mellett a tartalomfejlesztéshez kapcsolódó eszközök beszerzése is megtörtént, melyek hozzájárulnak a kompetencia alapú és integrált oktatáshoz, a környezeti neveléshez illetve a mozgásfejlesztéshez.

A Diósdon tapasztalható demográfiai növekedés elkerülhetetlenné tette az óvoda bővítését. A projekt megvalósulásával immár biztosítható a korszerű oktatás a gyerekek számára. További cél volt még könnyebbé tenni az SNI gyermekek nevelését, és kiteljesíteni az integrált oktatás-nevelést a településen.

A fejlesztés eredményeképp az eddigi konténerek helyett egy 100 főt befogadó, új, akadálymentes épület jött létre. Biztosítottá vált a gyermekek integrált nevelése, így növekedhet majd a munkaerő-piacra visszatérő kismamák létszáma. Az óvodában közös tevékenységek révén továbbra is fontos célkitűzés a tolerancia erősítése a többségben élő gyerekekben. A KSH adatai szerint a fogyatékossággal élő emberek teljes létszáma a lakosság mintegy 4,5 százaléka. A község mintegy 350 óvodáskorú gyermekét alapul véve ez megközelítőleg 16 érintett kisgyermeket jelent. A velük kapcsolatos szakszerű gondoskodás mostantól integrált óvodai keretek között oldható meg, így nemcsak a lelki, de a testi fejlődés is biztosítottá válhat.