NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Milliárdos fejlesztés a Debreceni Egészség Központban2010. május 31.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv eddigi legnagyobb egészségügyi beruházása az a 85 milliárd forintos program, melynek keretében 8 póluskórház fejlesztése valósulhat meg. Ezek egyike a Debreceni Egészség Központ, melynek fejlesztési projektjét több mint 10 milliárd forinttal támogatta az unió.

A Debreceni Orvos-és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) – a régió legnagyobb progresszív csúcsintézménye – jelenleg pavilonrendszerben működik, az épületek egy része jelentős mértékben elavult. Ez nehezíti a korszerű rendszerek és munkafeltételek kialakítását és a fenntarthatóságra is jelentős negatív hatással van.

A 11,7 milliárd forint összköltségű fejlesztés célja egy korszerű, költség-hatékonyan működő, fenntartható betegellátó rendszer kialakítása, a terápiás és diagnosztikus szolgáltatások tömbösítésével, centralizációval. Fontos szempont, hogy a fejlesztés eredményeképpen olyan rendszer jöjjön létre, hogy a DE OEC képes legyen rugalmasan reagálni az orvostechnikai fejlődésből, a demográfiai változásokból és a megbetegedések alakulásából fakadó kihívásokra, mind a diagnosztikai, mind a gyógykezelések, valamint a képzések tekintetében. A fejlesztés során a pavilonok tömbbe való összevonására, a működésben fellelhető párhuzamosságok megszüntetésére és a betegutak racionalizálására kerül sor. Az egyes tevékenységek hozzájárulnak rugalmasabb, gyorsabb, ugyanakkor betegközpontú rendszer kialakításához.

A projekt fő tevékenysége az infrastruktúrafejlesztés. A projekt tervezett konkrét tevékenységei többek között az új Diagnosztikai Központ létrehozása, a centralizált gyermekellátáson belül a fogászati és helyreállító szájsebészeti ellátás, a fogyatékos gyermekek fogászati ellátása, valamint az integrált gyermek fej- nyaksebészeti és maxillofacialis ellátás. Fejlesztésre kerül a Bőrgyógyászati Klinikán működő égési- bőrsebészeti osztály és a transzplantáció (vese transzplantáció és szaruhártya átültetés). A gyermekintenzív ellátás és a központi sürgősségi intenzív, valamint onkohaematológiai tömb is átalakul. A fejlesztésnek köszönhetően javulnak majd a Patológiai és Igazságügyi Intézet infrastrukturális feltételei is.

Összefoglalva, a pályázat során felépül és bővül mintegy 17 375 m2-nyi épület, 11 809 m2 épület megújul, illetve több mint 2,5 Mrd forint értékű gép-műszer kerül beszerzésre. A projekt nyomán lehetővé válik 3 037 m2 épület önfenntartó újrahasznosítása, és 12 462 m2 régi épület lebontása.

A jelen projekt egyik fő célcsoportja az Észak-alföldi régió lakossága, akik a projekt sikeres befejezését követően hozzáférnek majd a legmagasabb technikai színvonalú, progresszív egészségügyi ellátásokhoz.