NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A magyar elnökség végére lehet csak keretköltségvetési javasla2010. június 1.

Immár csak „2011 közepén”, azaz legfeljebb a magyar elnökség végén lát esélyt az EU költségvetési biztosa arra, hogy a Bizottság közzétegye a 2014 utáni több éves közösségi pénzügyi keretre vonatkozó javaslatát.

Logikusnak tűnik, hogy az újabb hét vagy öt éves közösségi pénzügyi keret vitáit azért kívánatos rögtön a magyar elnökség elején megkezdeni, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a mindig nagyon fájdalmas és elhúzódó alkudozás befejezésére még a 2012 második félévében esedékes ciprusi elnökség előtt. A ciprusit megelőző „dán félév” végéig azért is szükség volna minden sarokkérdésben a megállapodásra, mert korábbi tapasztalatok szerint legalább további fél évet elvisz majd az Európai Parlamenttel történő intézményközi alkudozás.

Emlékezetes, hogy a jelenleg hatályos hét éves pénzügyi keretről született 2005-ös megállapodást 2006-ban az EP 4 milliárd euróval felsrófolta, és utána még hátra volt a végrehajtáshoz - mindenekelőtt a kohéziós pénzek elköltéséhez - szükséges jogszabályok megalkotása is. Bizottsági körökben ma úgy látják, hogy azzal, hogy 2005-ben fél évet csúszott a hét éves csomag elfogadása, lényegében elveszett a 2007-ben kezdődött újabb programozási időszak első éve.

Janusz Lewandowski ennek ellenére azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi tervek szerint valószínűleg csak „2011 közepén” fogja a Bizottság közzétenni a büdzsé-viták megkezdését jelentő első javaslatát. Hasonlóképpen csúszni fog – a korábban jelzett idén júliusról valószínűleg szeptemberre – a jelenleg futó hét éves költségvetés félidős bizottsági felülvizsgálata is, tette hozzá. A menetrend változása mögött a lengyel biztos szerint mindenekelőtt a jelenlegi euróválság áll, aminek minél eredményesebb kezelése a tagállamok lehető legegységesebb fellépését és egyetértését tenné szükségessé. Ezt elérni önmagában sem könnyű, de végkép kedvezőtlen hatással lenne rá, ha a közös költségvetés - tagállamokat hagyományos módon végletesen megosztó témáját - mindeközben előtérbe állítanák. 

Arra a kérdésre, hogy vajon ilyen formán elegendő lehet-e az idő az immár huszonhetes körben esedékes költségvetési alkuk lefolytatására a 2012-es dán elnökség végéig, Lewandowski válaszában bizakodóan úgy fogalmazott, hogy okulva a 2005-ös megállapodást előkészítő Prodi-bizottság tanulságaiból, és megfelelő előkészítés esetén igenis lehet esély egy 2012. júniusi vitazárásra.