NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hat könyvtár fejleszthet2010. június 1.

A komáromi önkormányzat - további öt településsel konzorciumban - 41,5 millió forintos uniós támogatást nyert könyvtárfejlesztésre. A pénzösszegből lehetőség nyílik a könyvári elektronikus katalógusok, adatbázisok kialakítására, interaktív könyvtári honlapok és portálok létrehozására valamint a könyvtári munkatársak képzésére is.

A "Könyvtárak a XXI. században - képzések az élethosszig tartó tanulás érdekében" című pályázat nyitórendezvényére május 31-én került sor a nagyigmándi önkormányzati hivatal dísztermében. Komárom és további öt település - Almásfüzitő, Ács, Kisbér, Nagyigmánd és Oroszlány - könyvtára több mint 41 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Tervnek hála.

A hétfői rendezvényen az intézmények vezetői ismertették, hogy mi mindenre fordítják majd az elnyert pénzösszeget. Mint azt nagyigmándi könyvtár igazgatója, Bajcsai Miklós elmondta, a több mint 2,6 millió forintos támogatásból elsősorban az olvasást és a könyvtárat népszerűsítő rendezvényeket, például író-olvasó találkozókat szerveznek majd. A könyvtárosukat, Mészáros Zsuzsannát szakmai és angol nyelvi képzésre küldik. Ezenkívül szeretnék teljessé tenni a digitális feldolgozást.

- A komáromi Jókai Mór Városi Könyvtárnak eddig is fontos programja volt az olvasóvá nevelés. A pályázatnak hála ezt tovább folytathatjuk. Rendezvénysorozatokat indítunk, melyek az olvasást népszerűsítik a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt. Honlapunk már van, azonban ezt is szeretnénk tovább bővíteni. Szakmai és nyelvi továbbképzésre küldjük a kollégákat, hiszen interaktív honlapunk négy nyelvű. Most az elsődleges cél a helytörténeti anyag feltöltése. Illetve elérhetővé szeretnénk tenni a Klapka György Múzeum könyvtárának állományát is - tudtuk meg a komáromi könyvtár vezetőjétől, Györgyné Rabi Lenkétől.

Oroszlányban elsősorban a helyi iskolák könyvtárának állományát dolgozzák majd fel az elnyert támogatásból. A 10,2 millió forintból megvalósulnak a továbbképzések és az író-olvasó találkozók is.

Almásfüzitőn a könyvtár az óvodával és az iskolával együttműködve közös programot dolgozott ki az olvasóvá nevelés érdekében. A 2,6 milliós összegből interaktív honlapot szeretnének létrehozni, megvalósul a helytörténeti anyag feldolgozása. A következő másfél évben pedig különböző kiállításokat és közönségtalálkozókat is szerveznek majd.

Kisbéren a könyvtári állomány nagy részét már feldolgozták. - Most a helytörténeti anyag és az iskolai könyvtár állományát szeretnénk online formában is elérhetővé tenni. Ezen kívül az intézményben sor kerül különféle találkozókra is - mondta Morvai Józsefné.

- Ácson nagy hangsúlyt fektetünk a hátrányos helyzetű gyermekek nevelésére. Az elnyert 5,4 millió forintból 2 milliót az ő olvasóvá nevelésükre fordítunk majd. Elkészülhet az állomány gépre vitele és összesen hat könyvtár-népszerűsítő programot tudunk megvalósítani - tudtuk meg Németh Gyulától. A projekt áprilisban indult és jövő év decemberében zárul. A közel másfél évig tartó időszakban tehát az említett települések könyvtárainak lehetőségük nyílik arra, hogy számos új társadalmi csoport bevonását célzó programot bonyolítsanak le, népszerűsítsék a könyvtári szolgáltatásokat és fejlesszék az olvasáskultúrát.

Forrás: 24 óra Online