NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Természettudományos fejlesztések a Kecskeméti Főiskolán2010. június 3.

A természettudományos megközelítést középpontba helyező oktatás korszerű, szemléletformáló műhelye kíván lenni a Kecskeméti Főiskolán június 3-án délelőtt átadott új oktatás-módszertani központ. A 285 millió forintos beruházással egy év alatt megépült, csaknem 650 négyzetméteres létesítmény része egy nagyobb, csaknem két és félmilliárdos európai uniós projektnek, amelynek célja a műszaki-természettudományos tudásbázis infrastruktúrájának fejlesztése a Kecskeméti Főiskolán.

Ebben a hétéves időszakban az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az oktatás fejlesztésére összességében csaknem 650 milliárd forintot fordíthatunk, nagyobbrészt uniós támogatással. Ennek részeként rendkívül komoly fejlesztések indultak el a felsőoktatás infrastrukturális megújítása érdekében. A felsőoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztését célzó uniós pályázat 13 nyertes intézményének mindegyike megkezdte már a projektje megvalósítását. Az összesen 55 milliárd forintból megvalósuló fejlesztések következtében az intézményekben 600 ezer hallgató és oktató veheti igénybe hamarosan igénybe a mintegy 80 ezer négyzetméterrel bővülő, illetve megújuló oktatási-kutatási-szolgáltatói tereket.

Az egyik ilyen jelentős beruházás a Kecskeméti Főiskola 2 milliárd 441 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló projektje, amelynek célja a műszaki-természettudományos tudásbázis infrastruktúrájának a fejlesztése. Ennek részeként többek között a műszaki főiskolai karon a korábbi tornatermet galériás infotérré alakítják át, egy informatikailag korszerűen felszerelt könyvtárat hozva létre az intézményben. A projekt részeként megépülő Tudósház – nevéhez méltóan – a kutatás, az innováció, valamint a műszaki-természettudományos ismeretterjesztés otthonaként szolgál majd. Mindemellett számos laboratóriumot, illetve szaktantermet megújítanak, csúcstechnológiás eszközökkel bővítik az eszközparkot, és nem utolsó sorban korszerűsítik az intézmény informatikai és info-kommunikációs hálózatát is, megteremtve ezzel az e-learning feltételrendszerét is a Kecskeméti Főiskolán.

A természettudományos megközelítést középpontba helyező oktatás-módszertani központ új épületét a mai napon adták át. A nem egészen egy év alatt felépült, csaknem 650 négyzetméteres létesítményben egy termék- és formatervező műhely, egy természettudományi oktatóterem, egy multifunkcionális prezentációs terem, egy technikaterem és egy digitális tananyagszerkesztő műhely kapott helyet. Az oktatás-módszertani központ a tervezők szándéka szerint egyszerre módszertani központ, kiállítóhely és a kutatások, kísérletek elvégzésére alkalmas laboratórium, ahol a pedagógusjelöltek korszerű oktatástechnikai és informatikai eszközökkel tervezhetnek és állíthatnak össze tananyagokat, óravázlatokat, valamint sajátíthatják el a gyermekek képzéséhez, tanításához szükséges, több tudományterületet egyszerre érintő kísérleteket is.