NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújult óvoda Kismarján2010. június 3.

Közösen pályázott a százéves óvodaépület felújítására Esztár és Kismarja. A megszépült óvodába 65 gyermek járhat.

Kismarja főutcáján található az a százéves óvodaépület, amely jócskán megérett a felújításra. A község még 2007-ben hozta létre Esztárral közös közoktatási társulását, s közösen pályáztak is először az óvoda felújításra, majd pedig egy új épület kialakítására. A kismarjai óvoda felújítása mára befejeződött, s ünnepélyes keretek közt ismertették az idáig vezető utat. Szűcs László polgármester szerint több évtizedre megoldódik az óvodáskorúak foglalkoztatása, hiszen egy szép, modern óvodába járhatnak a 3-7 évesek a következő tanévtől, hiszen már csak a bútorok és eszközök beszerzése van hátra.

Vajas József, Esztár polgármestere – miközben gratulált a megszépült épülethez – leszögezte: Kismarja bebizonyította, hogy él és élni akar. Azt már Vitányi István országgyűlési képviselő tette hozzá, hogy az a település, amelyik bízik jövőjében, életképes, és megteremti a helyben tartás feltételeit. Az új kormány eltökélt szándéka pedig az, hogy legalább az alsó tagozatokat megtartsák minden kis településen. A felújított épület láttán reményét fejezte ki amiatt, hogy jóval korszerűbb körülmények közé járhatnak a kicsik, illetve a dolgozók.

Szabados Krisztián projektmenedzser tájékoztatása alapján a jelenlévő intézményvezetők, önkormányzati képviselők, dolgozók, megtudhatták, hogy a felújítás közel 39 millió forintba került, mely összegből a támogatás 36 millió forint, az önerő pedig 1,9 millió volt.

A 65 óvodás gyermekből 32 halmozottan hátrányos helyzetű, ezért is volt fontos az esélyek biztosítása a felújítás során. Ennek eredményeként elvégezték a bontási és szigetelési munkálatokat, megtörtént a nyílászárók cseréje, a teljes külső-belső festés és mázolás, az épület akadálymentesítése, de 8 új parkolót is kialakítottak, valamint megújult a járdarendszer is.

Pető Ferencné intézményvezető szerint a felújított óvoda híven szolgálja majd a kompetenciaalapú nevelést, amely egyet jelent az egyéni képességek kibontakoztatásával. Nagy hangsúlyt fektetnek az óvoda-iskola átmenetre, nem feledkezve meg a felzárkóztatásról, a tehetséggondozásról. Mindezt a mozgás és a játék keretein igyekeznek zökkenőmentesen megvalósítani. A megszépült környezetben a középső csoportos gyerekek műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

Forrás: Dehír.hu