NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Intézményfejlesztési értékelések

Szabályozási kötöttségek értékelése

A Strukturális Alapok és a Kohéziós Alap forráslehívásának gyorsítása érdekében az NFÜ értékelést indított, amely azt vizsgálta, hogy a szabályozás mely szintjén és milyen mértékben épülnek be a szabályozási rendszerbe olyan kötöttségek, amelyek akadályozzák a támogatások lehívását. Az értékelés külön vizsgálta a támogatási szerződésben és a kifizetés ellenőrzési gyakorlatban rejlő abszorpciós tartalékokat is.

Az értékelést az AAM Tanácsadó Zrt. készítette 2012. szeptember 5. és december 4. között. Az értékelés során elemezték a közösségi és a hazai jogszabályokat, a nemzeti szintű és OP specifikus útmutatókat, valamint több mint 200 támogatási konstrukció útmutatóját. Továbbá felmérték a jelentős projekt-portfólióval rendelkező intézmények véleményét interjúk segítségével, és telefonos kérdőívezést folytattak további 70 kedvezményezett bevonásával. EMIR-adatbázisok elemzésével vizsgálták a támogatási szerződés-módosítások, számla elutasítások jellemző okait és megoszlását.

Legfontosabb megállapítások

•         A kedvezményezettek számára kötöttséget jelentő szabályozók túlnyomó része a támogatási konstrukciók útmutatóiba épül be.
•         A tervezők fő motivációja a projektek „szakmai félresiklásának” megakadályozása. A komplex elszámolhatósági szabályrendszer azonban önmagában kevéssé alkalmas a projektek eredményességének garantálására, miközben a komplexitás növekedése több módon is hátráltatja az abszorpciót.
•         Átlagosan minden második projektben módosítani kell legalább egyszer a támogatási szerződést, de van olyan OP, ahol ez az arány meghaladja a 70%-ot. Ennek elkerülésére javasolt a Támogatási Szerződés projekttartalmat rögzítő feltételeinek könnyítése, a támogatói okirat minél szélesebb körű használata.
•         Az abszorpció növelését támogatná, ha a mindennapok gyakorlatába új központi funkcióként beépülne a szerződésmódosítások, hiánypótlások és a számla-elutasítások elemzése, a támogatási konstrukciók abszorpciós szempontú minőségbiztosítása, ajánlások, szabályozás-módosítási javaslatok kidolgozása, a KSZ-ügyintézők rendszeres, abszorpciós szempontú központi képzése, valamint a rendszeres egyeztetés az ellenőrző szervekkel.

Szabályozási kötöttségek - Zárójelentés


ÚMFT projekt kiválasztási eljárások értékelése

Az NFÜ megbízásából az Ernst&Young Tanácsadó Kft. végezte el az ÚMFT projekt kiválasztási eljárásainak értékelését.

Az értékelés célja az volt, hogy az ÚMFT keretében kialakított projektkiválasztás rendszerével kapcsolatos eddigi tapasztalatokat feltárja és ennek alapján javaslatokat fogalmazzon meg az egyes kiválasztási eljárások alkalmazására vonatkozóan a kiválasztási rendszer hatékonyságának javítása érdekében. Az értékelés keretében az értékelő és a megrendelő által közösen kiválasztott konstrukciók vizsgálatán keresztül került sor a normatív, a standard egyfordulós pályázati eljárás, a kétfordulós és a kiemelt projekt eljárásrend értékelésére.

ÚMFT projekt kiválasztási eljárások értékelés zárójelentése

 

Az ÚMFT közreműködő szervezetei finanszírozási rendszerének (SLA) értékelése

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. által vezetett EXISTIMO Konzorcium végezte el az ÚMFT közreműködő szervezetei finanszírozási rendszerének értékelését, a finanszírozási rendszer felülvizsgálatát.

Az értékelés célja az volt, hogy a közreműködő szervezetek teljesítmény alapú finanszírozási rendszerével kapcsolatos eddigi tapasztalatokat feltárja, és adatelemzéssel alátámasztott javaslatokat fogalmazzon meg arra vonatkozóan, hogy a finanszírozási rendszer hogyan ösztönözhetné jobban a közreműködő szervezetek gyorsabb feladatellátását.

SLA zárójelentés