NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A kiotói vállalás kétharmadánál tart az EU2010. június 10.

Gazdasági növekedés mellett sikerült az uniós országoknak csökkenteniük széndioxid-kibocsátásukat 2008-ban, a kiotói emisszió-csökkentési rendszer első évében – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által közzétett jelentéséből. A számokra reagálva Connie Hedegaard európai klímabiztos kijelentette: az eredmények erősítik az Unió hitelességét a Kiotói Jegyzőkönyv folytatásáról zajló nemzetközi tárgyalásokon.

A régi tagállamok (EU15) 0,6%-os gazdasági növekedés mellett 1,9 százalékkal mérsékelték kibocsátásukat 2008-ban az előző évhez képest – áll az EEA friss emissziós jelentésében. Ezzel az EU15 kibocsátása 6,9 százalékkal van a kiotói bázisév (a legtöbb esetben az 1990. év) szintje alatt. Az ügynökség adatai szerint az EU15 így közelebb került ahhoz, hogy a 2008-tól 2012-ig tartó kötelezettségvállalási időszakban – a Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt céloknak megfelelve – kibocsátását a bázisévhez képest átlagosan 8 százalékkal csökkentse.

Mind a huszonhét EU-tagállamot (EU27) figyelembe véve 2 százalékos visszaesés volt tapasztalható, ami azt jelenti, hogy a kibocsátás 11,3 százalékkal volt kisebb az 1990. évinél.

A 2008-as csökkenés nem pusztán a pénzügyi válságnak és a gazdasági visszaesésnek tudható be, hanem a tagállamoknak az uniós kibocsátás-csökkentési rendszer [EU ETS] keretében tett erőfeszítéseinek is – hangsúlyozta Hedegaard, emlékeztetve arra, hogy az uniós összkibocsátás már öt éve, az első ETS-időszak kezdetétől folyamatosan csökken. A most közzétett adatok – amelyek azt mutatják, hogy a tagországok már teljesítették a kiotói vállalásaik kétharmadát – aláhúzzák az Unió elkötelezettségét arra, hogy 2020-ra teljesíti a minimum 20 százalékos csökkentést, továbbá hogy komolyan veszi a 2050-ig tett 80-95 százalékos vállalást.

Az EEA mérlegéből az is kiderül, hogy 1992 óta először a nemzetközi légiközlekedésből és a hajózásból származó kibocsátás is csökkent 2008-ban. Az EU27 összkibocsátásának 5,9 százalékáért felelős ez a két szektor, ám az itt mért adatok nem számítanak bele a kiotói megfelelésbe (a következő ETS-időszak már erre a két szektorra is ki fog terjedni, és a Kiotói Jegyzőkönyv utáni időszakra vonatkozó tárgyalásoknak is része e területek bevonása).

Az első kiotói évben elért csökkentés egyharmada Spanyolországban történt, ami főleg a korábban túlnyomóan szén alapú energiaszektor átállításának volt köszönhető gáztüzelésre illetve megújuló energiára.

Ami Magyarországot illeti, 73,1 millió tonna széndioxid-egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt bocsátott ki 2008-ban, ami 3,4 százalékos csökkenést jelentett 2007-hez, és 36,6 százalékot a kiotói bázis évhez képest. Mivel az ország 2012 végéig (az első kiotói vállalási időszak vége) 6 százalékos csökkentést ígért, az országnak jelentős többlete van a kiotói rendszerben elszámolható emissziós egységekből (AAU), amelyeket az időszak végéig értékesíthet a nemzetközi karbonpiacokon.

Az EU ETS az EU27 kibocsátásának 43 százalékát fedte le 2008-ban, és ez a mennyiség 3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az EU ETS-re nemrégiben közzétett 2009. évi emissziós leltár 11,6 százalékos csökkenést mutat 2008-hoz képest, amiben már benne van a gazdasági visszaesés is – áll az EEA jelentésében.

Az ügynökség néhány hónap múlva közzé fogja tenni a 2009-re vonatkozó összuniós becsült emissziós értékeket, amit az ősz során majd követ egy részletesebb elemzés a kibocsátási trendekről és az Unió emissziómérséklést szolgáló politikáinak hatékonyságáról.