NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A lanyha beruházási kedv fékezi a növekedést2010. június 14.

A beruházások lassú erőre kapása miatt februárhoz képest lefelé módosította az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését az ipar és a munkaadók legnagyobb európai ernyőszervezete. A BUSINESSEUROPE idén az eurózónában 1 százalékos, az EU-ban pedig 1,1 százalékos GDP-növekedésre számít, míg 2011-ben 1,3, illetve 1,6 százalékos bővülést vár.

Az év elején nyilvánosságra hozottnál valamivel szerényebb, mindössze 1 százalékos növekedésre számít az euróövezetben, az EU egészében pedig 1,1 százalékra idén az európai ipar és munkaadók legnagyobb érdekképviseleti szervezete. A BUSINESSEUROPE a beruházási tevékenység lassú magához térésével magyarázza a februárihoz képest borúlátóbb előrejelzéseket. Jövőre ugyanakkor az üzleti életet képviselő szervezet várakozásai szerint az EU-ban 1,6 százalékra, az euróövezetben pedig 1,3 százalékra gyorsul majd fel a növekedés, ahogy az export által vezérelt kibontakozás a belföldi fogyasztáson is érezteti majd hatását.

A nemzeti tagszervezetektől begyűjtött információkon alapuló jelentés megállapítja, hogy az európai gazdaság 2010 első felében a recesszióból való kilábalás jeleit mutatta, ami főleg a világkereskedelem és az ipari tevékenység élénkülésének köszönhető. Az ipari termelés azonban még így is 13 százalékkal elmarad a 2008 elején mért szinttől. Bár a BUSINESSEUROPE szerint a folyamatban lévő államadósság-válság jelentős bizonytalansági tényezőnek számít, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint nem várható, hogy megakadályozza majd a talpra állást.

A jelentés az exportot nevezi a növekedés fő hajtóerejének, amely 2010-ben és 2011-ben is előreláthatóan 5 százalékkal nő majd. Az euró árfolyamának gyengülése pótlólagos támogatást jelent az európai kivitelnek, de ezt semlegesíti a bizalomhiány és a magasabb kockázati felár a tőkepiacokon. Az EU és a nemzetközi intézmények által május elején az adósságválság-kezelésére hozott intézkedések ugyanakkor hasznosnak bizonyultak, de még nem állították helyre a bizalmat, csupán haladékot adtak a fiskális fenntarthatóság javítását célzó érdemi reformok végrehajtásához.

Az üzleti élet egyik legfontosabb európai szócsöve szerint a munkanélküliség éppen 10 százalék alá esik majd a következő hónapokban az EU-ban, 2011 második felében pedig újrakezdődhet a munkahelyek bővülése.

A BUSINESSEUROPE úgy véli, hogy az üzleti befektetések felélénkülésének jelenleg még nincsenek meg a feltételei, igaz jövőre a mérsékelt növekedéshez való visszatérésre lehet számítani. Ebben a pillanatban a hitelekhez való hozzáférés és az alacsony kapacitás-kihasználás jelenti a szűk keresztmetszetet, a szervezet által megkérdezett cégek 82, illetve 74 százaléka legalábbis ezt a két tényezőt nevezte meg, mint amelyek a legnegatívabb hatást gyakorolnak a befektetési döntésekre.

A jelentés leszögezi, hogy a múltban a legkomolyabb egyensúlytalanságokat felhalmozó országoknak kell a legsúlyosabb hosszú távú következményekkel számolniuk majd az elkövetkező két évben. Az üzleti ernyőszervezet szerint Európában a világ más részeihez képest rugalmatlanabbak a munkaerő- és az árupiacok, nagyobb akadályok tornyosulnak a vállalkozások és a piaci innováció előtt, ami mind kihatással lesz majd a fellendülésre.