NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Módosult a KEOP-2010-4.7.0 „Geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítési és projektfejlesztési tevékenységeinek támogatása” című konstrukció2010. június 21.

2010. június 21-től a KEOP-2010-4.7.0 „Geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítési és projektfejlesztési tevékenységeinek támogatása” című konstrukció módosult.  Figyelembe véve a szakértői véleményeket, továbbá az NFÜ és az Energia Központ Nkft-t megkereső pályázók szakmai észrevételeit, a következő szempontok miatt indokolt volt a 2500 méternél mélyebb tartományt megcélzó projektek esetében a követelmények felülvizsgálata:

  • A 2500 méternél mélyebb tartományt megcélzó projektek esetében a pályázat benyújtásához a 3D-s szeizmikus vizsgálat elkészítése komoly előkészítési munkát kíván a pályázótól, továbbá jelentős anyagi terhet is jelent, különös tekintettel a kis és középvállalkozások számára. 
  • A 3D-s szeizmikus mérés és ennek értelmezésének időbeli ütemezése a projekt előkészítési fázisában szinte minden projekt esetben egyedi.
  • A nagy entalpiájú geotermális földtani tárolók geológiai megismerése bonyolult és nagy kockázattal terhelt feladat. Azonban Magyarországon a korábbi földtani kutatásokból, a meglévő relatíve sok hévízkút, a szénhidrogén-kutatás és a fúrási adatok kapcsán viszonylag jól ismert terület, így a projektfejlesztési tevékenység megkezdéséhez a már meglévő információk (pl. a meglévő 2D-s szeizmikus anyag értelmezése, geofizikai adatok invertálása) kellő alapot szolgáltathat.

Figyelembe véve a pályázók észrevételeit, illetve a szakértők által javasolt kockázatcsökkentő tevékenységek megkövetelését – az egyeztetéseken résztvevő szakértők és pályázók közötti konszenzus eredményeként – a pályázati útmutató C1.1 Támogatható tevékenységek köre, illetve ezeknek megfelelően az F9. Pályázó által csatolandó mellékletek listája c. fejezet módosítása a mai napon megtörtént.

C1. Támogatható tevékenységek köre

1. Projektfejlesztési szakaszt megelőző előkészítési tevékenységek (amelyek elvégzése a pályázat benyújtásának előfeltételét képezik):

  • 2500 méternél mélyebb fúrás vagy meglévő kút esetén koncessziós szerződés vagy jogerős létesítési vízjogi engedély vagy vízjogi üzemeltetetési engedély megszerzése.
  • 2500 méternél sekélyebb fúrás, illetve meglévő kút esetén geotermikus kútpárra vagy próbakútra vonatkozó legalább elvi vízjogi engedély megszerzése.
  • Meglévő kút esetében annak állapotvizsgálata, rétegvizsgálata.
  • Az elvi vízjogi engedély vagy a vízjogi létesítési engedély megszerzéséhez szükséges szakvélemények, tanulmányok, vizsgálatok elkészítése, korábbi, helyi mérési eredmények beszerzése.
  • 2500 méternél mélyebb tárolóknál létesítendő kutak esetében előzetes geofizikai mérések és földtani adatok alapján felállított 3D-s földtani modell elkészítése és kiértékelése. A támogató a pályázat értékelése, bírálata során a projektfejlesztésre vonatkozóan előírhatja a 3D-s szeizmikus felszíni geofizikai mérések elvégzését és értelmezését. [Tehát, hogy az eredmények a 2. fordulós pályázati anyaghoz (KEOP-4.2.0/B vagy KEOP-4.4.0.) rendelkezésre álljanak]. A 3D szeizmikus felszíni geofizikai mérések elvégzésére maximum 50 km2 terület számolható el.
  • 2500 méternél sekélyebb kutak esetén korábbi archív geofizikai mérések kiértékelése, geológiai modell felállítása.
  • Előzetes Megvalósíthatósági Tanulmány elkészítése.