NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújul a Budai Arborétum2010. június 21.

Megújul a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétuma: egyebek mellett bővítik a növényfajokat, újjáépítik a kerti tavat, helyreállítják a Díszteret és megújul az öntözőhálózat is.

A felújítási és fejlesztési munkák június 1-jén elkezdődtek, és várhatóan 2012. március 30-án fejeződnek be. A Közép-Magyarországi Operatív Programban a Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása című pályázattal elnyert 263 millió forintból egyebek mellett 291 új növényfaj illetve -fajta betelepítését tervezik - mondta el Hrotkó Károly tanszékvezető egyetemi tanár, a projekt vezetője a hétfőn tartott sajtótájékoztatón Budapesten. 

Érdekes színfoltja a 7,5 hektáros területnek a kerti tó, amelynek felületét növelni akarják, a meder állapotát erősíteni, a fajok, fajták számát növelni. A szubtrópusi gyűjtemény elavult üvegházát is felújítják, beleértve a fűtést, öntözést, szellőztetést, a növényanyagot fiatalítják, bővítik. Az elöregedett, "balesetveszélyes" támrendszer megújul, és visszaszorítják az invazív, azaz gyomosító fajokat. Az elnyert pénznek köszönhetően megoldódik a fenntartási munkálatok alatt keletkező fásszárú hulladékok felaprítása az aprítékológép beszerzésével.   

Az F-épület előtt elterülő Dísztér történeti rekonstrukciója mellett megerősítik a Ménesi úti támfalat és akadálymentesített, interaktív táblákat helyeznek ki. Szükségessé vált az öntözőhálózat korszerűsítése, felújítása, de az esővízgyűjtő rendszer kialakítása, valamint a meglévő régi kút üzembe helyezése is a tervek között szerepel. Az alsó és felső sziklakerteket renoválják mikroszórófejes öntözés kialakításával és a taxonszám bővítésével, ezen túl "szurdokvölgy"-jelleget alakítanak ki, természetes vízfolyással.   

A csaknem 120 éves Budai Arborétum 36 védett növényfajának megőrzése, valamint 10 védett növény visszatelepítése is kiemelt feladat. Anyatelep létrehozását tervezik védett fajokból, az ehhez szükséges üvegházat felújítják, illetve bővítik. Az 1984-ben elkészült, speciális nevelőkörülményeket biztosító mikroszaporító laboratórium eszközállományát, felszerelését is fejleszteni kell - tájékoztatott a projektvezető.   

A szabadon látogatható kertben sétálva Sütöriné Diószegi Magdolna egyetemi adjunktus, projektkoordinátor felhívta a figyelmet a többi között a 120 éves perzsa varázsfára, az ágait lógató szomorú bükkre, az orgona- és a díszalmagyűjteményre. Elmondta azt is, hogy a kerti tó közepére kis szigetet építenek, ahova virginiai mocsárciprust ültetnek. A madárbarát kertben etetők és odúk is láthatók, de faápolási tanösvény, éppen virágzó liliomfa és nyugati fűszercserje is várja az érdeklődőket.

Forrás: Magyar Televízió Híradó