NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Regionális Hulladékkezelő Központot adtak át Királyszentistvánon2010. június 30.

Elkészült az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Projekt (Tiszta Európa Program) legnagyobb fejlesztése, a Királyszentistván külterületén épült modern hulladékkezelő központ. A projekt legnagyobb beruházása közel 14 hektáros területen épült meg 16 hónap alatt összesen mintegy 4,7 milliárd forint összköltséggel. Az uniós támogatással megvalósuló projekt keretében 158 Veszprém megyei településen lesz lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre és a biztonságosabb a hulladékkezelésre.

Az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer részeként Királyszentistván külterületén épült meg az a Hulladékkezelési Központ, amelynek alapvető feladata a keletkező szilárd települési hulladék kezelése és elhelyezése lesz.

Az építés 2009. március 16-án a véderdő telepítésével indult meg és az azóta eltelt 16 hónapban épült fel maga a létesítmény.

Mostantól elindulhat a gépek, folyamatok végső tesztelése, beállítása és a hulladékkezelési engedély kiadását követően a próbaüzem. Várhatóan 2011. január elsejétől már kizárólag ide érkezhet a régióban összegyűjtött hulladék.

Az átadott hulladékkezelő a rendszer legfontosabb eleme, ezzel vált teljessé a projektben megépült és már átadott üzemek (Ajka, Veszprém, Pápa, Tapolca, Balatonfüred) listája.

A hulladéklerakó jelentősége - azon túl, hogy a legmodernebb és legbiztonságosabb módon teszi lehetővé a hulladék kezelését - az, hogy a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét folyamatosan csökkentik. A csökkentés technológiája, hogy a beérkező hulladékot hasznosíthatósági szempontok alapján szétválogatják, rendszerezik. Kizárólag az újrahasznosításra vagy bármilyen egyéb felhasználásra alkalmatlan hulladék kerülhet végső lerakásra.

A lerakásra kerülő hulladékot több rétegű szigetelés izolálja a talajtól és a talajvíztől. A hulladékon átfolyó és a komposztálás közben keletkező vizet a rendszer összegyűjti és az - biztonságos módon - szennyvíztárolóba kerül. A komposztálás közben keletkező gázokat szagtalanítva és tisztítva engedik a szabadba és a hulladéklerakón esetlegesen keletkező gázok összegyűjtéséről is gondoskodnak. A lerakott hulladékot folyamatosan földtakarással látják el, szemétfogó hálóval fogják fel az esetlegesen kirepülő darabokat.

A hulladéklerakó ún. kazettákra van osztva, amint egy kazetta megtelik, felülről is szigetelést kap, földdel borítják be és füvesítik, végül egy „zöld domb” marad a lerakó helyén.

További információ: www.tep.hu