NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Elfoglalták a megújult óvodát a nagydobosi gyerekek2010. június 24.

200 millió forintot meghaladó európai uniós támogatással készült el a nagydobosi napközi otthonos óvoda épületének bővítése. A hátrányos helyzetű, munkanélküliség sújtotta településen az átlagosnál jóval szélesebb körű funkciót töltenek be a közoktatási intézmények.

Az óvodára meghatározó szerep hárul a szocializáció, iskolai évekre történő felkészítés, személyiség kibontakoztatása, önálló életvitelhez szükséges készségek elsajátítása, ismeretszerzésre való fogékonyság kialakítása szempontjából.

Nagydobos Község Önkormányzata 2009 februárjában az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ÉAOP-4.1.1/2F jelű felhívására pályázatot adott be az óvoda épületének bővítésére. A bírálók pozitív döntése alapján a projekt elnyerte a teljes költésvetés 95%-át kitevő 204.711.749 Ft-os európai uniós támogatást.

A felújítás célja volt, hogy a településen biztosított legyen a gyermekek nevelését elősegítő magas színvonalú óvodai szolgáltatás. A település vezetőinek és a helyi pedagógusoknak egyik legfontosabb célja, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyermekei 3 éves kortól járjanak óvodába. Az új létesítmény lehetővé teszi az egyéni fejlesztést és differenciált csoportmunkát, biztosítja integrációjukat, a jövőben csökken a sajátos nevelési igényű gyermekek létszáma. A fizikai és társadalmi esélyegyenlőség biztosítását a teljes körű akadálymentesítés, a felzárkóztatást szolgáló egyéni foglalkoztató helyiség biztosítja.

Hosszabb távon ez a fejlődés biztosítja, hogy az innen kikerülő gyerekek könnyebben vegyék az iskolai akadályokat, készségeik és képességeik fejlesztése révén nagyobb esélyekkel induljanak le az életben. A közszolgáltatás ezen fontos elemének kiemelkedő infrastrukturális és szakmai színvonala növeli a település vonzerejét a munkáltatók és a helyi lakosság számára egyaránt.

Emelett az intézmény mostantól képes kiszolgálni azt a törvényi és uniós elvárásoknak is megfelelő megújuló pedagógiai koncepciót, mely biztosítja a költségtakarékos, környezetbarát működést is. A fejlesztés eredményeképpen a településen eddig két telephelyen működő intézmény egy épületbe került, 4 foglalkoztató szoba, tornaszoba, fejlesztő és közösségi terek, orvosi és elkülönítő szoba került kialakításra.

A 2010. június 24-én megtartott projektzáró ünnepségen Balogh József polgármester mellett Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati államtitkára és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke adta át az új óvodát a település legifjabb polgárainak.

Forrás: SZON.hu