NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós pénzek megvonásával büntetnék a renitens tagországokat2010. július 2.

Az uniós tagállamok költségvetési, gazdaságpolitikai és szerkezeti reformok terén nyújtott teljesítményének egyetlen, egységes rendszerben történő ellenőrzésére terjesztett elő az eddigi kereteken túllépő javaslatokat az Európai Bizottság. A költségvetési szabályok ellen vétő országoknak az uniós büdzséből folyósított kifizetéseket felfüggeszthetik, de akár végleg is megvonhatják, anélkül azonban, hogy a pénzügyi szankciók bármilyen módon is sújtanák az agrártámogatások kedvezményezettjeit.

Egy új, az európai logikához alkalmazkodó költségvetési ciklus bevezetése, a makrogazdasági egyensúlytalanságok szisztematikus figyelemmel követése és kezelése, a szerkezeti reformok figyelemmel kísérése, a költségvetési (fiskális) ellenőrzés kiterjesztése és a szabályok ellen vétőkkel szemben szankciók korai és szélesebb körben történő alkalmazása – röviden ezek a sarkalatos pontjai annak az állásfoglalásnak, amelyet elfogadott az Európai Bizottság az EU-n és az euróövezeten belüli „gazdasági kormányzás”, más szóhasználattal gazdaságirányítás megerősítése érdekében.

A Bizottság nyilvánosságra hozott állásfoglalása a hasonló témában készült májusi közlemény kibontása és pontosítása, amelyet Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos szerint várhatóan szeptember végéig konkrét jogszabályi javaslatok követnek majd. A Bizottság mindenesetre világossá tette, hogy a most felvázolt és részleteiben még mindig nem teljes javaslatok elfogadása nem igényli a hatályos szerződés módosítását.

A friss bizottsági dokumentum konkrét eszköztárat javasol azokra a hiányosságokra, amelyekre a gazdasági és pénzügyi válság irányította rá a figyelmet az EU és az euróövezet gazdaságirányítási rendszerében. Az állásfoglalás egyúttal egy menetrendet is felvázol a javasolt, az eddigi gyakorlattal számos esetben radikálisan szakító változtatások bevezetésére.

„Az európai gazdasági félév jövő januárban történő bevezetésével egyetlen, integrált rendszert hozhatunk létre a tagállamok fiskális, a gazdasági és a strukturális teljesítményének ellenőrzésére. Ennek segítségével jelentős mértékben hozzájárulunk majd az európai gazdaságba vetett bizalom visszaszerzéséhez is. Feltett szándékunk, hogy megszilárdítsuk a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) gazdasági pillérét és a gazdasági kormányzást Európában… Elszánt költségvetési konszolidáció, szerkezeti reformok és fenntartható növekedés nélkül  szociális piacgazdasági modellünk komoly kockázatoknak van kitéve. Gyermekeink és unokáink biztonságos jövőjéről van szó” – jelentette ki Olli Rehn.

A bizottsági „csomag” a következő témákra összpontosít: a nemzeti költségvetési terveknek az év korai szakaszában történő áttekintése (európai gazdasági félév); a tagállamok makrogazdasági politikáinak eddiginél szorosabb koordinálása; az EU2020 stratégia keretében megcélzott szerkezeti reformok felügyelete; a költségvetési fegyelmet alátámasztó szabályok szigorítása és újrafókuszálása; új típusú szankciók és ösztönzők bevezetése a fegyelem betartása érdekében, illetve a már meglévő szankciók korábbi alkalmazása, lehetőleg kiszűrve a politikai megfontolásokat.