NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújuló egészségügyi intézmények Kapolcson és Vigántpetenden2010. július 9.

A Közép–dunántúli régióban két, uniós támogatással megújult egészségügyi intézményt adtak át a napokban. A Regionális Operatív Program keretében a 2007-2009-es időszakban 269 darab egészségügyi projektet támogattak 45,8 milliárd forint értékben, melyből 86 projekt már megvalósult. A vigántpetendi és a kapolcsi rendelőintézetek nem csupán a helyi lakosság, hanem a számos hazai és külföldi vendéget is vonzó Művészetek Völgye számára is megfelelő színvonalú egészségügyi hátteret fog biztosítani a jövőben.

A Regionális Operatív Program keretében közel 20 millió forint uniós támogatással valósult meg az új vigántpetendi orvosi rendelő létesítése.

A 30 millió forint összköltségű fejlesztés előtt az önkormányzat épületében működött - egy rendelőnek nem nevezhető - orvosi szoba. Az épületben nem volt elkülönített férfi és női mosdó, a váró mérete sem volt elégséges. A praxisban háziápolási szolgálat is működött, melynek több fontos feladata a rendelő alkalmatlansága miatt háttérbe szorult.

A projekt eredményeképp felépült egy új, 97 négyzetméteres orvosi rendelő, korszerű nyílászárókkal és fűtési rendszerrel, akadálymentesített mosdókkal és parkolóval. Ugyan az új épület nagyobb, de a működési költségek mégis csökkenthetők. A modern, hőszigetelt nyílászárók és a gázfűtés költséghatékonyabbak és környezetvédelmi szempontból is jobbak, mint az öreg épület rosszul szigetelt ablakai és korszerűtlen fűtési rendszere.

A minimumfeltételek teljesítésén túl új szolgáltatások is elérhetővé váltak. A háziápoló mostantól helyben is tud fizioterápiás kezeléseket végezni, életmód-tanácsadást tarthat és gyógymasszázst is alkalmazhat. Lehetőség lesz rákszűrés vizsgálatok elvégzésére, továbbá felvilágosító előadások számára is adódik hely.

Vigántpetend is része a Művészetek Völgye fesztiválnak. A programsorozat idején a látogatóknak lehetőségük lesz vért adni. A fesztivál alatt évről évre jelentős mennyiségű véradomány gyűlik össze, idén viszont már a véradás helyszínét sem tudta volna biztosítani a korszerűtlen infrastruktúra. Mindemellett a fesztivál 10 napja alatt az új rendelő biztosítani tudja a kötelező, 24 órás egészségügyi ügyeletet is.

A kapolcsi orvosi rendelő felújítását közel 13 millió forinttal támogatta az unió. A projekt keretében megvalósult a Kapolcs Kossuth utca 2. szám alatti orvosi rendelő felújítása, akadálymentesítése, parkoló és zöldövezet kialakítása, környezetbarát technológiák alkalmazásával. A szigeteléssel ellátott új külső burkolattal, a nyílászárók cseréjével, a központi fűtés korszerűsítésével, belső átalakítással és a villanyhálózat felújításával egy korszerű, környezetbarát egészségügyi létesítmény alakult. Mindezeken túl az orvosi eszközöket is megújították, korszerűsítették.

Az orvosi rendelő a főútvonal mellett található, ezért is volt különösen fontos egy minden igényt kielégítő parkoló kialakítása, valamint olyan zöldterület, park (őshonos fák és bokrok) létrehozása, amely a betegek, főleg a gyerekek kulturált várakozását biztosítja.