NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közel 175 milliós támogatás távhőfejlesztésre Oroszlányban2010. július 14.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében meghirdetett Környezet-és Energia Operatív Program KEOP-2009-5.4.0., a „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése” című pályázati konstrukció keretében, 174 791 756 forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatást nyert az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. A lakosságot széles körben érintő energetikai fejlesztés támogatása 85 százalékban európai uniós, 15 százalékban-a hazai költségvetésből származik.

A „Szolgáltatói hőközpontok szétválasztása az oroszlányi távhőrendszerben” című fejlesztési projekt támogatási szerződését 2010. június elején írta alá az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. (mint a Kedvezményezett projektgazda) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget Közreműködő Szervezete, az „Energia Központ” Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.

A beruházás során a városban található, és a 2007-es KIOP pályázati projekt keretében szétválasztásra még nem került szolgáltatói hőközpontok kerülnek szétválasztásra és kiváltásra 7 távhőszolgáltatási körzetben. A kivitelezési munkák keretében 66 új fogyasztói hőközpont kialakítására kerül sor, melyek közül 23 darab ú.n. lakásfűtő készülék, ami az Oroszlányban található, távfűtési rendszerbe kapcsolt családi házak energetikai szempontból kedvezőbb fűtés és használati melegvíz ellátását teszi lehetővé. Az új kompakt hőközpontokon túl 1200 nyvfm hosszúságban előre szigetelt, korszerű távfűtési vezeték kerül kiépítésre az elavult vezetékszakaszok kiváltására. A tevékenységekre vonatkozó közbeszerzési eljárások már lezajlottak és a nyertes kivitelezők június második felében már meg is kezdték a munkálatokat.
A fűtési és használati melegvíz rendszerek végső kivitelezési határideje 2010. szeptember 15., a kapcsolódó szakipari és egyéb helyreállítási munkákat pedig 2010. október 15-ig el kell végeznie a vállalkozóknak, hogy az ősszel induló új távfűtési szezonban, az érintett hőkörzetek fogyasztói már élvezhessék a korszerű és energiatakarékos fogyasztói hőközpontok nyújtotta előnyöket.

A közel 800 lakást érintő fejlesztés megvalósításával a lakóközösségek önálló hőközponttal fognak rendelkezni, melynek következtében jelentősen emelkedik a szolgáltatás színvonala, és a fogyasztói szokásoktól függően eltérő mértékben, de észrevehetően csökkenhetnek a fogyasztók költségei is. A beruházás legjelentősebb, legkedvezőbb környezeti hatása a hőveszteségek csökkentésével jelentkező energia-megtakarításból adódó emisszió-csökkenés. Ebből fakadóan a projekt megvalósításával a - fogyasztók által realizálható előnyökön túl - 10 321 GJ/év mennyiséggel csökken a hőfelhasználás, ami nemzetgazdasági szinten 1001 tonna/év mennyiséggel csökkenti az ÜHG (elsősorban CO2) kibocsátás.

A projekt befejezése után a város hőközpontjainak több mint 80 százaléka, a legkorszerűbb eszközök alkalmazásával tudja biztosítani a teljes fogyasztói kör számára a szolgáltatás energetikailag kedvezőbb, azonos feltételek melletti igénybevételét.