NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

KKV fejlesztések előtérben2010. július 15.

A leendő magyar EU-elnökség előkészítésének jegyében találkozott Brüsszelben több uniós biztossal is Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki úgy vélte: a következő félév egyik nagy kihívása az elnökségi szerep korrekt követése és a nemzeti érdekek védelmének párhuzamos folytatása lesz.

A brüsszeli látogatás során kiemelt súlyt kapott a regionális politika. Ennek kapcsán Fellegi Tamás kifejtette: a miniszterelnökkel egyetértésben maga is úgy gondolja, hogy az EU-források eddig nem kellő hatékonysággal hasznosultak. E tárgyban hamarosan kormány elé kerül majd az NFM jelentése, de az átvilágításokból szerinte máris jól látszik, hogy „sok volt a felesleges, presztízs-jellegű, egymással párhuzamosan hasonló projekteket finanszírozó fejlesztés”, ami „különösen az informatikai szektorban volt jellemző”.
„Egymáshoz nem kapcsolódó folyamatok létesültek, amelyekben hasonló feladatokra párhuzamos fejlesztéseket indítottak el” – vélte a miniszter, aki szerint a 2013 végéig tartó közösségi pénzügyi ciklus hátralevő részében a kormány részint a folyamatok pénzfelhasználást segítő egyszerűsítésére, részint pedig a kkv-k részesedésének radikális javítására törekszik majd.

A kis- és közepes vállalkozások részesedése jelenleg mintegy 10 százalékos, holott ennek Fellegi Tamás szerint mintegy 40-50 százalékosnak kellene lennie. „Mivel a kkv-k zömében magyar tulajdonban vannak, támogatásukkal kettős célt tudunk szolgálni” – mutatott rá a miniszter. „Segíteni tudjuk a középosztály erősödését is szolgáló kisvállalkozásokat, és egyúttal elsöprő többségében magyar tulajdonosokat támogatunk”. Mindez akkor érhető el, ha módosítanak a pályázati és ha világos stratégia keretei közé illesztik magát a pályázati rendszert.