NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

„Bizottság-barát” belga elnökség 2010. július 15.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Belgium kulcsfontosságú időszakban vette át az EU elnökségét, amikor a gazdasági válság lehetőséget teremt az európai integráció továbbvitelére.

„Belgium a közösségi módszert részesíti majd előnyben” az elnökség alatt – jelentette ki a belga kormányfő abból az alkalomból, hogy a biztosi testület a szokásoknak megfelelően közös ülést tartott a belga kabinettel. 

Yves Leterme, aki a választások után hatalomra kerülő új kormány hivatalba lépéséig, ügyvivő miniszterelnökként irányítja Belgiumot, hangsúlyozta, hogy „országa minden szempontból a közösségi módszert kívánja követni”, hiszen – szavai szerint – a Lisszaboni Szerződésnek egyértelműen a közösségi intézmények megerősítése volt a szándéka. „A belga elnökség kulcsfontosságú időszakra esik, amikor lehetőség nyílhat az európai integráció előrevitelére.
Yves Leterme közölte, hogy Belgium teljesen az európai tematikának kívánja alárendelni elnökségét és nem kíván saját, specifikusan belga érdekeket követni. „
 
Yves Leterme a belga elnökség feladatai közül kiemelte a „gazdasági kormányzás” (gazdaságirányítás) reformját, a pénzügyi felügyeletek új rendszerének elfogadását és az EU2020 gazdasági stratégia sikerre vitelét. Külön kitért emellett az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) felállítására, a nemzetközi klímatárgyalásokra és a közel három évtizede húzódó európai szabadalmi vita lezárására. Lényegében ugyanezeket a feladatokat említette a következő fél évre José Manuel Barroso is, hozzátéve, hogy a Bizottság terve, hogy a Monti-jelentés alapján előrukkoljon az egységes belső piacról szóló „törvényre” vonatkozó javaslattal, amely számos kezdeményezést is magában foglal majd.