NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Innováció a tagállamokban2010. július 16.

Az Európai Bizottság az előző évekhez hasonlóan összesen 29 mérőszám alapján hasonlította össze az uniós tagállamok innovációs teljesítményét, ami alapján négy különböző kategóriába sorolta az egyes országokat.

Az első csoportban kaptak helyet az „innovációs bajnokok”, amely országok teljesítménye jóval meghaladja az uniós átlagot. „Innovációs bajnok” Nagy-Britannia, Svédország, Finnország és Dánia. A 2009-es jelentés külön kiemeli Németországot, amely Finnország mellett a leggyorsabban javította a teljesítményét.

A második csoportba tartoznak az „innovációs követők”. Ezen tagállamok teljesítménye ugyan egyértelműen elmarad az élmezőnyétől, de így is az EU27-ek átlaga fölött, illetve közelében vannak. Ebbe a kategóriába került Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Franciaország, Írország, Luxemburg, Hollandia és Szlovénia.

A harmadik kategória a „mérsékelt innovátoroké”, amelyek teljesítménye elmarad az EU27-ek átlagától. Ezt a csoportot Csehország vezeti, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Málta, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Litvánia következik a sorban.
Hazánk a rangsor szerint a kiterjedt mutatókat figyelembe vevő uniós innovációs eredménytáblán a huszonkettedik helyet foglalja el. 2008-ban Magyarország még egy osztállyal lejjebb volt az innovációs alsóházban. Ezt most Bulgária, Lettország és Románia alkotja. Általában elmondható, hogy a felzárkózók és a mérsékelt újítók gyorsabb ütemben fejlődnek, mint a jobb eredményeket felmutató tagországok.

Az EU27-ek teljesítménye több területen javult 2008-hoz képest. Ezek közé tartozik a kutatásra és fejlesztésre fordított állami kiadások mértéke, a szélessávú hozzáférés, az információs technológiai kiadások növelése, a tudás-intenzív szolgáltatásokkal összefüggő foglalkoztatás, a közepes és csúcstechnológiára épülő gyáripari termékek, valamint az új piaci termékek értékesítése.

Romlott ugyanakkor a helyzet a nem K+F-es innovációs ráfordítások, a cégmegújulás (a ki- és a belépő KKV-k száma közti különbség), a kis- és közepes méretű cégek házon belüli innovációs tevékenysége és a hatékony innováció (munkaerő-költség, nyersanyagok és energia források összefüggése) terén.