NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Egyedi konzorciumi megállapodás minta került közzétételre a részben országos közúton, Regionális Operatív Programok keretében megvalósuló projektek konzorciumalakításához2010. július 19.

Azon projektek esetében, ahol a projekt állami tulajdonú, funkcionálisan országos közúton valósul meg részben, és a vagyonkezelő Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ az építtető bevonását írta elő vagyonkezelői engedélyében, konzorciumot szükséges alakítani az érintett építtető részvételével.

Jelen állásfoglalás kizárólag azon projektekre vonatkozik, ahol legalább kettő kedvezményezett/pályázó köteles konzorciumot alkotni az építtetővel.

A konzorcium létrehozása a jelen állásfoglalás hatályba lépésekor megvalósítás előtt álló valamennyi – kivitelezői közbeszerzés ajánlatkérését megelőző fázisban lévő – projekt esetében kötelező eljárásrendi helyzetétől függetlenül.

A konzorciumot a jelen állásfoglalás mellékletét képező „KONZORCIUMI EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Támogatásban részesített, országos közút területén megvalósítandó közlekedésfejlesztési tevékenységet tartalmazó projekt megvalósítására kettőnél több konzorciumi tag esetén” minta alapján szükséges létrehozni
, a korábban megkötött megállapodásokat pedig ezen minta alapján szükséges módosítani.

További feltételek a törvényi előírás alapján bevonásra kerülő építtetők kezelésére vonatkozóan:
1)    A beruházáshoz önerőt a jogszabály szerinti építtetők nem biztosítanak, az építtetőkre jutó támogatás mértéke 100%. Támogatói döntéssel rendelkező projektek esetén a konzorcium többi tagjára jutó támogatás mértékét úgy szükséges meghatározni, hogy a projektszinten megítélt támogatás összege nem változhat.

2)    Építési engedélyek tekintetében a beruházást műszakilag meg kell osztani, és önálló építési engedélyt szükséges szerezni az építtetőnek az állami útra vonatkozóan. Amennyiben valamely tag építési engedéllyel rendelkezik az országos közúton történő fejlesztésre is, az építési engedély építtetőre és a tagra történő megbontását, megosztását szükséges kezdeményezni az engedélyező hatóságnál.

3)    Az építési engedélyek osztott megszerzésének megfelelően a projektre vonatkozóan osztott költségvetést kell készíteni. Az osztott költségvetésben az építési tevékenységeken túl lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az építtető felmerülő előkészítési (pl.: engedélyeztetés, közbeszerzés), projektmenedzsmenthez kapcsolódó és szolgáltatási költségei is elszámolásra kerüljenek, a kiírásban meghatározott korlátok figyelembe vételével.

4)    Az építtető által megvalósításra kerülő beruházásrész vonatkozásában lehetőséget kell biztosítani a Magyar Közút NZrt-nek arra, hogy a projektrész tekintetében saját teljesítés keretében végezzen műszaki ellenőrzést a vonatkozó pályázati útmutató előírásától függetlenül, és annak költségét a projekt keretében elszámolhassa, a kiírásban meghatározott költségvetési korlátok figyelembe vételével. Amennyiben jogszabályi előírás alapján független mérnök alkalmazása is szükséges, úgy a független mérnök mellett a Magyar Közút NZrt. saját teljesítésben is elszámolhat műszaki ellenőrzési költségeket. A saját teljesítés és külső szolgáltatás keretében elvégzett műszaki ellenőrzés összege nem haladhatja meg az útmutatóban rögzített vonatkozó belső korlátot.

5)    Amennyiben területszerzés szükséges az országos közutat érintő fejlesztés megvalósításához, a területszerzést az érintett pályázó/kedvezményezett hajtja végre, azzal a feltétellel, hogy a projekt megvalósítását követően a területeket a Magyar Állam részére térítésmentesen át kell adnia.

6)    A projektmegvalósítás során az építtető önállóan is jogosult kifizetési igénylés benyújtására a Közreműködő Szervezet részére, a megállapodás mintában foglaltak figyelembe vételével.

Az „Útmutató a Regionális Operatív Programok keretében konzorciumi formában megvalósuló projektek kezeléséhez” c. dokumentumban foglaltaktól való eltérés esetén a jelen megállapodás mintában foglaltak alapján szükséges a projektet megvalósítani.