NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hő- és villamosenergia termelés biogázból Miskolcon2010. július 23.

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. a Környezet és Energia Operatív Program keretében a Futó utcai fűtőmű földgázfelhasználását kiváltotta biogáz hasznosításával, valamint jó hatásfokú biogáz tüzelésű kapcsolt hő-és villamosenergia-termelés valósult meg. A pályázat eredményeként több mint 500 millió forintos beruházás fejeződött be, melyből 197 millió forint volt az uniós támogatás.

2006-ban az ISPA program keretében 37 település közreműködésével, Hejőpapi község határában megépült egy korszerű, központi regionális hulladékkezelő létesítmény.
A Bogáncs utcai hulladéklerakóban körülbelül 5 millió tonna kommunális hulladék került elhelyezésre. A hulladéklerakó bezárását követően a szeméttelep lefedése, rekultivációja megtörtént. A lezárt hulladéklerakóban természetes kémiai folyamat útján depóniagáz (azaz biogáz) fejlődik, amely megfelelő tisztítás után alkalmassá válik hőtermelésre, illetve gázmotorok üzemanyagaként villamosenergia-termelésre is.

A projekt továbbfejlesztéseként a MIHŐ Kft. a biogáz hasznosításához szükséges beruházást két ütemben valósította meg. A pályázat első ütemében a Bogáncs utcai hulladéklerakó és a Futó utcai fűtőmű között kiépült a biogáz szállítására alkalmas, mintegy 2000 méter hosszú gázvezeték, és egy korszerű, biogáz égetésére alkalmas égővel felszerelt kazánt üzemeltek be. A biogáz tüzelésű kazán biztosítja a hejőcsabai lakótelep 319 darab lakásának fűtés- és melegvízellátását.

A fejlesztés második ütemére azért volt szükség, mert a hulladéklerakóban a kitermelt biogáz mennyisége a téli fűtési szezonban hasznosul, azonban a nyári időszakban a melegvíz előállításához kevesebb gázra van szükség. Ahhoz, hogy a nyáron képződött „többlet” biogáz is hasznosuljon, szükség volt egy villamosenergia-termelésre alkalmas gázmotor telepítésére. A gázmotor folyamatos kiszolgálása érdekében a már meglévő 84 darab gázkút mellé további 67 darab kutat telepítettek.

A zöld energia hasznosításának eredménye, a lakosság számára versenyképes távhőszolgáltatási díjak fenntartása. A pályázat további környezetvédelmi eredménye, hogy nemzetgazdasági szinten az üvegházhatást okozó emisszió évente közel 4 ezer tonna széndioxiddal csökken.

A Környezet és Energia Operatív Program 4.1.0 „Hő- és/vagy villamosenergia-előállítás támogatása megújuló energiaforrásból” című pályázati konstrukció keretében 42 darab nyertes projekt született. A sikeres pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladja a 7 milliárd forintot.