NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós forrásból újul meg a Pilisi Parkerdő2010. július 23.

A Közép-Magyarországi Operatív Program keretében mintegy 400 hektár természetvédelmi terület komplex fejlesztése valósult meg a Pilisi Parkerdő területén. Az 511 millió forint értékű beruházáshoz 460 millió forint támogatást nyújtott az Európai Unió.

Az évszázad során történt változások következtében a régió erdőterületeinek kiterjedése számottevően lecsökkent, szerkezetük átalakult. Egyes élőhelyek megszűntek, a spontán terjedő fajok pedig több értékes gyepterületet foglaltak el. A védett természeti területek megőrzésében a jogszabály általi védelmen túl jelentős szerepe van az élőhelyek helyreállításának és az értékek társadalmi megismerésének is.

Jelen projekt eredményeként a védett természeti területek, illetve élőhelyek, valamint a védett élettelen természeti értékek kedvező természeti állapotának javítására, a hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelmére és élőhelyük biztosítására került sor.

A megvalósítás során 30 fokozottan védett és 252 védett állatfaj, valamint 11 fokozottan védett és 163 védett növényfaj életterének védelmében történt természetvédelmi beavatkozás.

A beruházás céljai között szerepel a védett erdőterületek rehabilitációja, a védett vizes élőhelyek védelme, továbbá a kiemelt jelentőségű élőhelyek természetvédelme, valamint a földtani természetvédelmi értékek megóvása is.

A pályázat megvalósításának helyszínei: Perbál, Piliscsaba, Pilisszentiván, Budapest, Pilisborosjenő, Solymár, Budakeszi, Veresegyház, Pilisszántó, Pilisvörösvár, Csobánka, Pilisszentkereszt, Leányfalu, Szigetmonostor, Pomáz, Pilisszentlászló, Szentendre, Isaszeg, Valkó, Bag, Vácszentlászló, Gödöllő, Galgahévíz, Dány, Domony, Pécel, Dunabogdány, Visegrád, Tahitótfalu, Budaörs, Budakalász.


Az „Élőhelyek és élettelen természeti értékek megőrzését, helyreállítását szolgáló beruházások” című pályázati konstrukció keretében 13 darab nyertes projekt született. A sikeres pályázatokra megítélt uniós támogatás összege közel 3,3 milliárd forint.