NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújultak a pilisi erdők2010. július 23.

A Pilisi parkerdőben végrehajtott fejlesztési projekt keretében a kiemelt jelentőségű élőhelyek és földtani értékek védelme mellett megtörtént a vizes élőhelyek rehabilitációja, és jelentős területű sziklafalakat tettek újra biztonságossá.

- Mintegy háromszáz erdőrészletben történtek fejlesztések. Az erdőszerkezet átalakítása során visszaszorították az agresszívan terjedő nem őshonos állományokat, és az idegenhonos fajok kiváltása során közel száz futballpálya nagyságú területen összesen 1,2 millió darab facsemetét ültettek el – ismertette Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő
Zrt. szóvivője.

Közel 10 ezer köbméter hordalékot távolítottak el a pilisi vizes élőhelyekről, erdőrezervátumot és fokozottan védett erdőterületet kerítettek körbe. Huszonegy kistó rehabilitációját is megvalósították a Visegrádi-hegységben, ahol megtisztult az Apátkúti-tó és az annak vizét tápláló Apátkúti-patak is. A solymári Jegenye-völgyben a Paprikás-patak medréből száz köbméternyi kommunális és építési hulladékot szedtek össze, és helyreállították egyebek mellett a pilisi védett hegyi kaszálórétek egy részét is.

Megtisztult a sokak által kedvelt pilisszentkereszti Szurdokvölgyben áthaladó Dera-patak, elvégezték a Leányfalu-forrás rekonstrukcióját - tette hozzá a parkerdő munkatársa.

460 millió forintos EU- s támogatása mellé a Pilisi Parkerdő Zrt. 50 millió forint önrészt tett, és a fakitermelésekből származó 60 millió forintot is a projekt megvalósítására forgattak vissza.

Forrás: Metropol.hu