NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Befejeződött a távhőcélú zöldberuházás Miskolcon2010. július 22.

A MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. 2008-ban elhatározta, hogy biogáz távhőcélú hasznosításával fokozza versenyképességét és környezetvédelmi tevékenységét.

A projekt eredményeként 2009-től a Futó utcai kazánházban biogáz tüzelésű kazánnal biztosítja a távhőszolgáltatást, és 2010. évben a biogázra alapozott megújuló bázisú villamosenergia-termelés is megvalósult. A villamosenergia-termelésre alkalmas gázmotor kereskedelmi üzeme 2010. július 1.-jén indult. A MIHŐ Kft. az előállított villamos energiát az Elmű – ÉMÁSZ Hálózati Szolgáltató Kft. rendszerén keresztül értékesíti. Számítások szerint, a megújuló bázisú villamosenergia-termelés várhatóan, évente mintegy 50-60 millió forint árbevétel többletet fog eredményezni a MIHŐ Kft. részére – adta hírül Korózs András a MIHŐ Kft. ügyvezető igazgatója.

A Miskolci Önkormányzat és a Miskolci Hőszolgáltató Kft. együttműködésének eredményeként 2008. tavaszán, a biogáz hasznosítására a MIHŐ Kft. által benyújtott KEOP pályázat sikerrel zárult.

A beruházás teljes költségvetése kb. 500 millió forint, melynek közel 40%-át, 196 millió 727 ezer forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Energia Operatív program keretében, az Energia Központ Kht. vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte – jelentette ki a szerdai projektzáró ünnepségen Káli Sándor Miskolc város polgármestere.

Dr. Halmai Gyula, a tulajdonos Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója azt fejtegette, hogy a biogáz hasznosításával a Futó utcai fűtőmű földgázfelhasználása kiváltható, ezáltal a miskolci távhőfelhasználás földgázfüggősége csökkenthető. A zöldenergia hasznosítás nemcsak a versenyképes távhőszolgáltatást biztosítja, hanem nemzetgazdasági szinten, az üvegházhatást okozó emisszió kibocsátást is csökkenti. A beruházás élettartama alatt a levegő terhelése, várhatóan 58.000 tonna széndioxiddal csökken.

Forrás: Borsod Online