NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szigorúbb szabályok a statisztikai adatok ellenőrzésében2010. augusztus 1.

Az Eurostat mostantól jobban utánanézhet azoknak a statisztikai adatoknak, melyeket a tagállamok az államháztartási hiányuk vagy adósságállományuk mértékéről szolgáltatnak, elkerülve ezzel, hogy olyan adatok kerüljenek bele a rendszerbe, melyek nem felelnek meg a valóságnak.

Az Európai Unió megerősítette az Eurostatnak, az európai statisztikai hivatalnak a deficittel és az adósságállománnyal kapcsolatos adatok minőségének hitelesítésével kapcsolatos jogosítványait. Főleg azokról a tagállamok által benyújtott adatokról van szó, melyeket a hivatal a költségvetési hiányról és az adósságállományról szóló statisztikák készítésére használ.
A szabályozás révén a Bizottság és a tagállamok hatékonyabban működhetnének együtt annak érdekében, hogy javuljon a deficit- és adósságszámok meghatározásához felhasznált adatok minősége és megbízhatósága.

A módosítás erősíti az Eurostatnak az ellenőrzésben betöltött szerepét azokban az esetekben, ahol komoly kockázatok vagy problémák merülnek fel a beterjesztett adatok minőségével kapcsolatban.

A rendelkezés szigorítása azt követően vált szükségessé, hogy a Bizottsághoz benyújtott görög államháztartási nem voltak valósak. Ráadásul Görögország korábban a Tanács is többször kérte, hogy javítsanak a statisztikai adatok begyűjtésének és feldolgozásának minőségén.