NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hat prioritás köré szerveződhet a magyar elnökség2010. augusztus 2.

Remélhetőleg még a magyar elnökség alatt indulhat el a 2014-től érvényes uniós költségvetési keretről szóló érdemi vita. Jelen állás szerint van rá esély, hogy nálunk írják majd alá a horvát csatlakozási szerződést. A magyar félév kiemelt rendezvénye a Keleti Partnerség csúcstalálkozója lesz.

Jelenleg hat prioritást tervez a magyar elnökségi félévre a kormány. Így a 2011. január elsején kezdődő félév alatt kiemelt figyelem jut majd a gazdasági válságkezelésnek, az uniós költségvetés reformjának, a különböző ágazati politikáknak (úgy, mint kohézió, közlekedés, energiapolitika, mezőgazdaság), a bővítés kérdésének, a vízpolitikának, valamint a bel- és igazságügyi együttműködés egyes aspektusainak.

Gazdasági téren a jelenlegi belga elnökség remélhetőleg még ebben a félévben befejezi a pénzügyi felügyeleti reformot, ami azt is jelenti, hogy az intézmények működése a magyar időszak alatt indulhat el.

A 2014-től érvényes uniós költségvetési keretről szóló vita is jó eséllyel a magyar elnökség alatt veheti kezdetét. Szintén ennek a periódusnak lehet egyik fontos – bár inkább szimbolikus – mozzanata, ha a horvát csatlakozási szerződést Budapesten írhatnák alá, és ebben az időszakban lehet számítani az izlandi tárgyalások megkezdésére is.

A vízpolitika égisze alatt különösen a Duna-stratégia kap majd kiemelt figyelmet, bel- és igazságügyi témákban pedig a stockholmi program végrehajtása, az alapjogi charta értékelése élvez prioritást. A fentiek mellett további két, alapvetően esélyegyenlőségi területet kívánnak még beemelni a magyar elnökségi programba: a romák társadalmi befogadásának, illetve a gyermekszegénység elleni küzdelemnek az ügyét.

A magyar elnökség egyik kiemelt rendezvénye lesz a Keleti Partnerség csúcstalálkozója, és nem kizárt, hogy Budapest adhat otthont az ASEAN-csúcsnak is. Ezenkívül 15 informális miniszteri ülés, és több szakértői tanácskozás, konferencia lesz a magyar félév alatt. Ezek száma jelen állás szerint úgy nagyjából kétszázra rúg. A kiemelt rendezvényeknek várhatóan a gödöllői kastély ad majd otthont, ám az agrárminiszteri ülést Debrecenben, a területi és kohéziós ügyekért felelős tárcavezetők találkozóját pedig Balatonfüreden ejtik meg.