NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A lengyeleknek máris vannak elnökségi prioritásaik2010. augusztus 2.

Lengyelország máris gőzerővel készül az EU Tanácsában a soros elnöki tisztség betöltésére. Olyannyira, hogy a varsói kormány a múlt héten már meg is határozta a 2011. júliusától decemberig tartó időszak során általa képviselendő prioritások előzetes listáját.

A varsói kabinet július 21-i ülésén elfogadott prioritások között első helyen szerepel a vita az EU 2014–2020 közötti költségvetési tervéről. Lengyelország azt szeretné, ha saját elnöksége alatt mind a 27 tagállam meghatározná nyitó álláspontját ezekre a nehéznek ígérkező tárgyalásokra – nyilatkozta Mikolaj Dowgielewicz EU-ügyi államtitkár.
Varsó azt szeretné, ha először a  hétéves költségvetés prioritásait határoznák meg, nem pedig a számait. Dowgielewicz szerint először olyan témák fontosságát kell tisztázni, mint a kohéziós politika, a közös agrárpolitika reformja, az energiaszektorba történő beruházások. Úgy látja, erről 2012 közepéig tarthatnának az egyeztetések.

Lengyelország második számú prioritása a Keleti Partnerség újjáélesztése lesz. A 2009 májusában, a cseh elnökség égisze alatt Ukrajnával, Fehéroroszországgal, Moldovával, Grúziával, Azerbajdzsánnal és Örményországgal elindított együttműködés terén Varsó kézzelfogható eredményeket szeretne elérni, például a vízumkiadáshoz szükséges feltételek enyhítése formájában. Dowgielewicz szerint a lengyel elnökség vízummentesség elérésére törekszik, főleg Ukrajna és Moldova esetében. A Partnerség három kaukázusi állama esetében pedig a már megindult társulási tárgyalások lezárása, vízumkönnyítések elérése és szabadkereskedelmi megállapodások tető alá hozatala a cél.

A Keleti Partnerség baráti körének első találkozójára 2010 szeptemberében kerül sor Japán, Kanada és az Egyesült Államok részvételével. Lengyelország meghívást kapott arra is, hogy a magyar elnökséggel közösen szervezze meg a Partnerség 2011. májusában esedékes budapesti csúcstalálkozóját. Dowgielewicz azonban kritikát is megfogalmazott „egyes partnerségi államokkal, különösen Ukrajnával” szemben, amiért gyengült azok elkötelezettsége a reformok iránt.

Harmadik prioritásként előzetesen az energiabiztonságot határozta meg a lengyel kormány. Varsó arra készül, hogy vitát rendez a kérdésben: milyen opciók merülnek fel az EU energiaellátásának biztosítására. Ennek a vitának az alapja az lesz, hogy a Bizottság 2011. júniusában ismerteti a témával kapcsolatos javaslatait. A lengyelek több konferencia megszervezését is tervezik e tárgykörben és nyilvános szakmai vita indítását is tervezik az EU energiapolitikájának jövőjéről.

Negyedik prioritásként a közös biztonsági és védelmi politika (CSDP) erősítését tűzte célul a varsói kabinet. Lengyelország erősíteni szeretné az EU válságkezelő kapacitásait és kiterjesztené az együttműködést a tagállamok között e téren. Elképzelhető, hogy kísérleti közös projekteket hirdetnek meg EU-tagállamok és a Keleti Partnerség államainak részvételével. További lehetséges prioritás még a szolgáltatások liberalizációjának előbbre vitele, a pénzpiaci szabályozás átalakítása, az EU intellektuális tőkéjének növelése és a külkereskedelem útjában álló akadályok lebontása.