NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Zöld jelzés a külügyi szolgálat létrehozásához2010. augusztus 1.

Az uniós külügyminiszterek döntése nyomán megkezdődhet az Európai Külügyi Szolgálat felállítása. Már szeptemberben kinevezhetik az új szolgálat vezetőit.

Két fontos döntést is hoztak az EU27-ek külügyminiszterei: egyfelől elfogadták az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) létrehozásáról szóló tanácsi határozatot, így Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő hozzáláthat az új szolgálat vezető pozícióinak a betöltéséhez. A tagállamok másfelől jóváhagyták az Izlanddal a felvételi folyamat megkezdéséhez szükséges tárgyalási keretet, megnyitva az utat a tárgyalások megkezdése előtt.

„A döntés megnyitja az utat azelőtt, hogy Európának erős szava legyen a világban és egy olyan platformmal rendelkezzen, ami egységes keretbe foglalja össze az Európai Unió valamennyi külpolitikai akcióját” – jelentette ki az EKSZ felállításáról szóló tanácsi határozat elfogadását követően Catherine Ashton. A kül- és biztonságpolitikai főképviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az eddig párhuzamosan létező szolgálatok összevonásával az EU legalább 10 százalékos költségmegtakarítást ér majd el. Hozzátette, azon lesz, hogy a lehető legnagyobb költséghatékonysággal működjön az EKSZ, amibe az is beletartozik, hogy a jövőben utaztatások helyett a szolgálatnál gyakrabban kívánja igénybe venni a videókonferenciák nyújtotta lehetőséget is.

Az EKSZ felállításáról szóló tanácsi határozat elfogadása azt jelenti, hogy Ashton hozzákezdhet a szolgálat felállításához. „Mostantól kezdetét veheti a szolgálat tagjainak toborzása” – közölte a döntést követően Maros Sefcovic, az intézményi ügyekért felelős bizottsági alelnök. Első hullámban a leendő külügyi szolgálat vezetői posztjai kelnek majd el, Sefcovic szerint erre már kora ősszel sor kerül. Ashtonnak párhuzamosan egy sor megüresedő delegációvezetői kinevezésről is döntenie kell majd.