NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

LIFE+ program eredményei 2010. augusztus 2.

Kétszáztíz új projekt közel 250 millió euró támogatásban részesül a LIFE+ program keretében.

A Bizottság tájékoztatása szerint a 2009 novemberében lezárult pályázati felhívásra a Huszonhetek állami vagy magánszervezeteitől több mint 600 javaslat érkezett. A pénzt három témakörben osztják szét, ezek: természet és biodiverzitás, környezetvédelmi politika és irányítás, információ és kommunikáció.

Az első kategóriába tartozó projektek a veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségi állapotának javítására irányulnak. A Bizottság 194 pályázat közül 84 projektet választott ki, amelyeket természetvédelmi szervezetek, kormányzati szervek és egyéb szereplők által létrehozott partnerségek nyújtottak be. A 24 tagállamban összesen 224 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 124 millió eurót biztosít. A nagy többség (szám szerint 74) olyan természetvédelmi projekt, amely hozzájárul a madár- és/vagy az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtásához és a Natura 2000 hálózat fenntartásához.

A fennmaradó tíz projekt témája a biodiverzitás. Ez a LIFE+ új kategóriája, amely a biodiverzitással kapcsolatos szélesebb körű kísérleti projektekkel foglalkozik.

A második kategória - a környezetvédelmi politika és irányítás - az innovatív szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök fejlesztését segítené elő. A benyújtott 308 javaslat közül 116 beruházás támogatásáról döntött a Bizottság. A 17 tagállamból kiválasztott projektek összesen 278 millió eurós befektetést jelentenek, ennek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 120 millió eurót biztosít.

A legnépszerűbb terület, ami a benyújtott pályázatok számát illeti, a hulladékgazdálkodás és a természeti erőforrások voltak (20 projekt 19,3 millió euró összegben), ezt követte a vízgazdálkodás és az innováció (17 projekt mindkét területen). A fennmaradó 63 projekt különböző témákkal foglalkozik, többek között a levegővel, a vegyi anyagokkal, az éghajlatváltozással, energiával, környezet és az egészség kapcsolatával, az erdőkkel, az innovációval, a zajártalommal, a talajvédelemmel, a stratégiai módszerekkel és a városi környezettel.

Az információ és kommunikáció kategória környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projekteket, valamint az erdőtüzek megelőzését szolgáló képzéseket és tudatosságnövelő intézkedéseket foglal magában. A Bizottság a benyújtott 113 javaslat közül 10 elképzelést támogat többek között a biodiverzitás, klímaváltozás, hulladék- és vízgazdálkodás témaköreiben. A 7 tagállamban megvalósítandó, összesen 12,9 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 6,3 millió eurót tesz hozzá.

A kedvezményezett tagállamok közül egyébként a legtöbb projektet (szám szerint 56-ot) Olaszországban valósíthatják majd meg, de szintén szép eredménnyel büszkélkedhet Spanyolország (36) és Görögország (16) is.

A kedvezményezettek között van Magyarország is: a természet és biodiverzitás témakörében ugyanis a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 4 millió eurót nyert el a veszélyeztetett kerecsensólymok védelmére, a populáció stabilizálására és jövőbeni megerősítésére. A pénzből ugyanakkor nem csak a magyarországi, hanem a bulgáriai, romániai és szlovákiai madarakat is védenék.