NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Háza lesz a levendulának Tihanyban2010. augusztus 2.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében közel 290 millió forintot nyert egy nemzetközi színvonalú ökoturisztikai látogatóközpont megépítésére Tihanyban.

A létesítmény alapkövét július 29-én ünnepélyes keretek között tették le. A beruházás megvalósulása után a Levendula-ház egész éves nyitva tartással üzemel, munkahelyteremtő hatása nemcsak a turistaszezonban, hanem a téli hónapokban is érvényesül majd.

A létesítmény tervezése során arra törekedtek, hogy az épületek minél szervesebben illeszkedjenek a rendkívül értékes tájképi környezetbe, és harmonizáljanak a közelben álló egykori apátsági majorral.  Az új létesítmény a mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthető lesz. A környezetbarát működés érdekében a látogatóközpont fűtése kizárólag talajhő és napenergia felhasználásával történik majd.
Az épület információs központként is működik majd, irányítja, orientálja az idelátogatókat, részletes tájékoztatást nyújt a térség turisztikai látványosságairól. A több mint 340 millió forint összköltségű fejlesztés célja, hogy a Levendula-ház a térségben egyedülálló, új nevezetesség legyen és új látogatókat vonzzon Tihanyba.

A beruházás eredményeként a Levendula-házban mintegy száz fő befogadására alkalmas előadótermet, egy természetismereti oktatótermet, illetve egy kiállítóteret alakítanak ki. A kiállítótérben interaktív, látványos bemutatókkal, élményszerűen nyújtanak ismereteket a félsziget geológiai múltjáról, természeti kincseiről, élővilágáról és egyedi kultúrtörténeti vonatkozásairól, például a tihanyi kecskeköröm legendáról. A kiállítás része lesz a levendula bemutatása, elterjedése, a növény tihanyi és termesztésének története is. A látogatók maguk készíthetnek levendulaolajat a bemutató-lepárló készülék segítségével. Tájékoztatást kapnak a levendula felhasználási módjairól, többek között  az aromaterápiáról is.

Mint emlékezetes a Tihanyi-félszigeten létesült az ország első tájvédelmi körzete 1952-ben, mely ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A félsziget nyugati része 2003 óta Európa Diplomával kitüntetett terület. Az Európa Diploma ajánlásai között szerepelt a „Levendula-ház látogatóközpont - a Bakony-Balaton Geopark keleti kapuja” című projekt megvalósulása. A fejlesztést a helyi közösség is várja, hiszen a település fő turisztikai problémája az, hogy bár sok látogató érkezik a Tihanyi-félszigetre, itt igen rövid időt töltenek. A projekt megvalósulása jelentősen hozzájárul majd a desztináció versenyképességének javításához, illetve nagymértékben növeli a programkínálatot, fokozza a térség látogatottságát, csökkentve a Balatonra jellemző szezonalitást.

A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelését támogató felhívások keretében eddig tizennyolc nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege közel 1,5 milliárd forint.