NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Jól működik a vízvédelmi rendszer Deszken2010. augusztus 2.

A Csongrád megyei községet az elmúlt években több alkalommal is elöntötte a belvíz. Erre a gondra jelent megoldást az uniós támogatással nemrégiben elkészült vízvédelmi rendszer.

A beruházás értéke meghaladja a 70 millió forintot, melyet az Európai Unió közel 64 millió forinttal támogat. A Regionális Operatív Programokon belül vízvédelmi intézkedésekre eddig 262 nyertes projektre 62,78 milliárd forint összegű támogatást ítéltek meg.

Deszk községet az utóbbi években több alkalommal is elöntötte a belvíz. Először 1999-ben és 2000-ben, majd 2005-2006-ban is.

A község településfejlesztési koncepciója és az uniós társfinanszírozású környezetvédelmi program is, kiemelt fejlesztési területként jelölte meg a belterületi csapadékvíz elvezető rendszer kiépítését. Az önkormányzat alapvető fontosságú feladatának tekinti a kármegelőzést és a településen lakók vagyonának védelmét. Ennek elérésére első lépésként 2007-2008-ban megvalósította "Deszk felszíni vízelvezetés I. ütem építése" beruházást. Ennek keretében megépült, ill. felújításra került összesen 6,5 km csapadék- és belvíz elvezető hálózat. A program folytatásaként döntött a helyhatóság arról, hogy befejezi a munkálatokat a Dél-Alföldi Operatív Program forrásainak segítségével.

A második ütemnek köszönhetően a település nagy részén kiépült a hálózat, mely több mint 5000 méter hosszúságban segíti a csapadék elvezetését. A projekt helyszínei azok az utcák, utcaszakaszok, melyek a település legalacsonyabb pontján találhatók, így különösen veszélyeztetettek nagy mennyiségű csapadék esetén. A lakosság a kivitelezés befejezése óta számos alkalommal megbizonyosodhatott az új vízelvezető rendszer működőképességéről, hasznosságáról és előnyeiről.

A dél-alföldi régió „Belterületi csapadék- és belvízelvezetés” című pályázati programjában eddig huszonöt nyertes projekt született. A sikeres pályázatokra megítélt uniós támogatás összege közel 2,2 milliárd forint.