NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós pályázat segíti az észak-magyarországi települések vízvédelmét2010. augusztus 2.

Több észak-magyarországi településen is megoldódhatnak a közelmúltban tragikus eseményekhez vezető csapadékvíz elvezetési problémák. Megjelent a „Belterületi- és térségi vízrendezés a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben” című uniós pályázati kiírás. Segítségével 30-500 millió forintos fejlesztéseket valósíthatnak meg az érintett önkormányzatok.

Sürgető társadalmi igényként merült fel a települések környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotuk javítása, az ár- belvíz- és helyi vízkár kockázatának mérséklése. Minél gyorsabb megoldást kellett találni a további környezeti káresemények megelőzésére.
A 826 millió forint keretösszegű, közösségi forrásból finanszírozott pályázat segítségével a veszélyeztetett települések támogatást igényelhetnek belterületüket védő csapadékvíz- és belvíz elvezetési fejlesztésekre. Hamarosan megkezdhetik a vízfolyások és belvízcsatornák felújítását, újak építését.

Kiépíthetik a belterületet védő övárok-rendszert. Szűrőmezőket és vízelvezető rendszerhez tartozó műtárgyakat alakíthatnak ki, például átemelőket.

A vízkárok megelőzése szempontjából kulcsfontosságú az elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése, felújítása és  fejlesztése. A folyamatos veszélyeztetettséget mérsékelhetik az árvízcsúcs csökkentő- és záportározók, valamint síkvidéki belvíztározók is.
Pályázat benyújtására Mád, Megyaszó, Monok, Szerencs, Taktaharkány, Taktaszada, Háromhuta, valamint Prügy településekről van lehetőség.

A Regionális Operatív Programokon belül vízvédelmi intézkedésekre eddig 262 nyertes projekt esetében 62,78 milliárd forint összegű támogatást ítéltek meg.