NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A községekben is kiépülnek szennyvízhálózatok2010. augusztus 2.

A nyugat-dunántúli régióban két, községi szennyvíztisztítási projekt támogatási szerződését kötötték meg a napokban. A Regionális Operatív Program keretében eddig 66 szennyvízkezelési projekt 20 milliárd forintot meghaladó uniós támogatásban részesült, míg a Környezet és Energia Operatív Program által 36 projekt nyert közel 147 milliárd forint támogatást.

Az 566 lakosú Vas megyei Kemenesmihályfa 2006-ban kezdte meg a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését TEKI támogatásból, ezzel a fejlesztéssel 3800 méter csatorna került lefektetésre, és 170 ingatlan elérhetősége vált biztosítottá. Szennyvíztisztító viszont nem került megépítésre, így műszakilag a beruházás kettészakadt. Ezen a problémán segít, hogy nyolcvanszázalékos uniós támogatással, több mint 153 millió forint értékű szennyvízberuházás valósul mega községben.

A szennyvízhálózat kiépítéséhez a Nyugat-Dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán 130 millió forintot nyert el a település. Hetven lakást kötnek a gerincvezetékhez. A faluban 170 háztartás már 2008-ban csatlakozott a szennyvízhálózathoz. A 68 milliós fejlesztést akkor a megyei területfejlesztési tanács 48 millió forinttal támogatta. A két ütemben megvalósuló beruházás befejeztével a településen található összes - 256 ingatlan - csatlakozik a központi szennyvízhálózathoz. Az első ütemben 3,5 kilométer hosszú vezetékhálózatot építettek ki, a második ütemben a tervek szerint 5,4 kilométer hosszú vezetékhálózat valósul meg. A legkorszerűbb technológiával egy napi 60 köbméter kapacitású tisztítórendszert is létesítenek. A fejlesztésre környezetvédelmi okok miatt volt szükség; a szennyvízelvezetés korábban is zártrendszerű volt, de a tisztítórendszerbe beszivárgott a talajvíz.

A 833 lakosú Zala megyei Becsvölgye 281 millió forintot meghaladó támogatást kap szennyvízkezelés fejlesztésére. A projekt során kiépítik a településen a csatornahálózatot és a szennyvíztisztító telepet. A belterületen keletkezett szennyvizet a csatornák gyűjtik majd össze. Ez a szennyvíz, átemelők segítségével, nyomóvezetéken keresztül jut el a tisztító telepre. A tisztított szennyvíz végül a Kislengyeli-patakba kerül. A településen 340 bekötés valósul meg.

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program által támogatott, várhatóan 2012 év elejére elkészülő beruházás célja a lakosság életminőségének javítása, valamint a település felszín alatti vízkészletének megóvása. A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése megoldást jelent az eddig a talajba szivárgó szennyvíz megfelelő kezelésére is.

A nyugat-dunántúli régió „Kistelepülések szennyvízkezelése” című pályázati programjában eddig tizenkét nyertes projekt született. A sikeres pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladja a 3,5 milliárd forintot.