NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Mindent egy helyen: szolgáltató központ Somogyjádon2010. augusztus 2.

Az európai közösség egyik régi törekvése, hogy kisebb településeken élő polgárai minden olyan szolgáltatáshoz hozzájussanak, amelyeket korábban csak a nagyvárosok lakói használhattak. A Dél-dunántúli régióban most integrált mikrotérségi központ jön létre az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítására. Az együttműködést tíz település vállalta. A beruházás értéke meghaladja a 143 millió forintot, melyet az Európai Unió közel 125 millió forinttal támogat.

A tervezett szolgáltatások között szerepel az iskolai orvosi ellátás, a családi napközi, a szociális étkeztetés, a családsegítő szolgálat, a házi segítségnyújtás, fogorvos, és gyermekjóléti szolgálat is. A központtal szemben működő egészségház és az épületben már működő gyógyszertár együttesen alkotja a mikrotérségi központot.

A több, mint nyolcezer lakost ellátó központ növeli a szolgáltatások biztonságát. Lehetőség lesz arra, hogy ha bármely településen nem érhető el egy szolgáltatás egy adott időben - legyen szó a szolgáltatás bármilyen akadályoztatásáról, hiányáról - ebben a központban mindig rendelkezésére áll a segítség a rászorulóknak. A központ alkalmas a meglévő szolgáltatók helyettesítésére, kiváltására és kisegítésére is.

A beruházással meglévő munkahelyeket őriznek meg, és új munkahelyeket is teremtenek. Az épület energiatakarékossá tételével költségmegtakarítás érhető el.

A fejlesztésben résztvevő települések: Somogyjád, Alsóbogát, Edde, Osztopán, Bodrog, Mezőcsokonya, Somogysárd, Újvárfalva, Juta, Várda.

A Dél-dunántúli régió „Integrált mikrotérségi alapfokú egészségügyi és szociális szolgáltató központok fejlesztése” című pályázati programjában eddig nyolc nyertes projekt született. A sikeres pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladja az 1,5 milliárd forintot.