NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Letették a látogatóközpont alapkövét2010. július 29.

Tihany - Ünnepélyes keretek között elhelyezték szerdán a Levendula-ház, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontjának alapkövét a Belső-tó partján.

A megjelenteket Balogh László, a nemzetipark-igazgatóság igazgatója köszöntötte, majd Érdiné dr. Szekeres Rozália, a szakminisztérium főosztályvezetője beszélt az Európa-diploma fontosságáról, s arról, büszke rá, hogy Tihany is megkapta a kitüntető elismerést.

Dr. Bóka István országgyűlési képviselő a védendő építészeti és természeti értékekről szólt, s hogy ebben a munkában nagy szerepe van a nemzetipark-igazgatóságnak, ezért erősíteni kell.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere kifejtette: egyre nő a település ökológiai turizmusa, melynek azonban eddig nem volt infrastruktúrája. A látogatóközpont ezt a feladatot is ellátja.

A polgármester örömét fejezte ki, hogy a házat a levenduláról nevezték el, s reményét, hogy a nemzeti parkkal ezentúl is együttműködnek oktatási-turisztikai téren.

Az alapkő elhelyezése után dr. Korzenszky Richárd perjel mondott áldást és beszélt arról, hogy ha az ember házat épít, az az élet minőségét javítja, s hogy a Levendula-ház figyelmeztet arra: részei vagyunk a világnak.

A Levendula-ház mutatja be a Tihanyi-félsziget természeti értékeit - három interaktív kiállítással, egy 100 főt befogadó előadóteremmel, 650 négyzetméteren -, s innen irányítják tovább a nemzeti parkban túrázókat.

A létesítmény fűtését talajvíz-hőszivattyús rendszerrel és napkollektorokkal biztosítják, fosszilis energia nélkül. A beruházás 340 millió forintba kerül, ebből 289 milliót a regionális operatív program biztosít, a 15 százalékos önrészt pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A komplexum jövőre már fogadhat látogatókat.

Forrás: Napló Online