NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Nagyecseden városközpont épül2010. augusztus 4.

Nagyecsed az Észak-Alföldi Operatív Program keretében több mint 432 millió forint támogatást nyert városközpontjának kialakítására. A sikeres uniós pályázat eredményeként mintegy 516 millió forintos beruházás indulhat el.

A fejlesztést Nagyecsed Város Önkormányzata, a Nagyecsedi Református Egyházközség és a Szatmárvidék COOP Zrt. konzorciuma valósíthatja meg. A projekt létrejöttét hosszas tervezői munka előzte meg. Ennek eredményeként született meg a nyolc évre előretekintő Integrált Városfejlesztési Stratégia, mely meghatározza Nagyecsed középtávú városfejlesztésének főbb irányait és céljait. A fejlesztési dokumentum első üteme a város központjának, főterének a kialakítását irányozza elő.

A program során négy építési beruházás valósul meg:

A Sétálóutca és főtér kialakítása
Sétálóutca lesz a Hunyadi utca és a Kossuth utcában található Városháza mentén. A két utca találkozásánál pihenőteret, az új polgármesteri hivatal előtti főtéren térkövezett sétányokat a tér központi elemeként kör alakú szökőkutat alakítanak ki.

Az új Városháza létrehozása
Az újonnan létrejövő városközpont centrumában a volt Sárvár étterem átépítésével és bővítésével alakítják ki a Városháza épületét. Egy épületbe központosul a polgármesteri hivatal minden feladata. Ideköltözik a jelenleg a Munkácsy utcán található Gyámhivatal és Jegyzői Gyámhatóság és az Okmányiroda is.

A Református Nagytemplom épületének és környezetének rekonstrukciója
A Nagyecsedi Református Egyházközség által megvalósítandó program keretében felújítják a templom homlokzatát, átépítik a kerítést és parkosítják a templom környezetét.

A Csemege ABC felújítása
A Szatmárvidék COOP Zrt. a beruházás keretében elvégzi a Csemege ABC teljes arculati, homlokzati megújítását, az eladótér és a kiszolgáló övezet teljes körű rekonstrukcióját. A Csemege ABC épülete a kialakuló új sétáló utca déli részén az utcakép záró objektumává válik.

A teljes projekt befejezése 2011 májusára várható. A beruházás eredményeként Nagyecsed hosszútávon fejlődőképes, önálló karakterrel, turisztikai vonzerővel rendelkező megújult kisvárosként erősítheti meg szerepét a térségben.

Az Észak-Alföldi Operatív Program „Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések” című pályázatán eddig nyolc nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege közel 6 milliárd forint.